Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Mierea de Manuka, oricât de promovată ar fi, nu are avantaje reale în fața mierii obișnuite

Mierea de Manuka, oricât de promovată ar fi, nu are avantaje reale în fața mierii obișnuite

Mierea în general este promovată drept un aliment sănătos, pentru că este obținută pe cale naturală, nu prin procesări repetate, așa cum este în cazul zahărului. Trebuie să știm, din capul locului, că-n esență vorbim de zaharuri identice și este necesară restricția aportului, altfel riscurile de generare a bolilor clasice este același (obezitate, diabet zaharat, boli cardiovasculare și cerebrale), indiferent că mâncăm multă miere sau mult zahăr. Aceasta afirmă medicul Vasi Rădulescu, fondatorul platformei tematice leapsadesanatate.ro.

Tendințele în ultimii ani sunt de a nișa anumite produse. Mierea este multă, fie că e polifloră sau monofloră. Dacă ai o miere de la poalele Everestului și o îmbraci bine într-o poveste, adăugând și un marketing pe măsură, poți promova un produs cu proprietăți extraordinare, mai multe și mai bune decât ale clasei de bază. Mierea de Manuka nu e chiar de la poalele Everestului, ci de undeva mai spre est, din Noua Zeelandă. Este făcută de către albinele care culeg nectarul florilor arborelui manuka. A ajuns să fie comercializată în toată lumea, iar numeroase vedete îi fac reclamă, susținând că tratează rănile, inflamațiile din gât, indigestia, răcelile.

Ingredientele active care pot într-adevăr avea acțiune antimicrobiană sunt peroxidul de hidrogen (prezent în toate tipurile de miere) sau metilglioxalul (prezent în mierea de Manuka). Aplicarea de miere pe o rană tegumentară este total nejustificată însă atunci când există un protocol medical strict în acest sens, el implicând toaletarea atentă a plăgii, cu norme de asepsie și antisepsie, aplicarea de bandaj steril, administrarea la nevoie a antibioticelor locale sau sistemice, toate sub mâna medicului.

Totuși, mierea a fost utilizată mai ales în cazuri restrânse cu infecții cu bacterii multirezistente la antibiotice, dar trebuie să fie miere medicinală, filtrată după norme stricte. Aplicarea oricărui tip de miere cu impurități poate accelera o infecție. Pentru inflamații la nivelul mucoaselor bucale sau gâtului, indigestie, răceli, nu există studii medicale semnificative care să arate vreun beneficiu real.

Vorbim totuși de consum, că acesta este scopul principal atunci când cumpărăm mierea. Valoarea calorică mare necesită prudență și aici, ca-n oricare alt compartiment al vieții, trebuind să aplicăm principiul dozei. Mierea de Manuka nu deține nicio proprietate miraculoasă. Mierea în general nu deține nicio proprietate miraculoasă. Nu ne va vindeca de boli cronice, nu va trata cancerul, nu ne va ajuta în slăbit. O vom consuma cu moderație și vom ține cont de faptul că, chiar dacă e obținută din flori și procedeul este natural, conține aceleași tipuri de zaharuri ca, de exemplu, zahărul obișnuit.

Iar mierea de Manuka, oricât de promovată ar fi, nu are avantaje reale în fața mierii obișnuite. Costă mult mai mult, fără nicio justificare cu studii clinice care să-i probeze proprietățile.

 

Sursa: leapsadesanatate.ro; antena1.ro

Share:

Articole recomandate