Pro sau contra înfăşatului?
- 2015-06-22
- 5496
Popular pe vremea părinţilor noştri, înfăşatul, este tot mai discutat în ultima vreme. Acum există două tabere, una care susţine că înfăşatul pune în pericol sănătatea bebeluşului, şi alta care consideră că înfăşatul îi oferă confort bebeluşului.
Ce beneficii aduce înfăşarea bebeluşului?
-Atunci când este înfăşat, bebeluşul îşi aminteşte de siguranţa şi căldura pe care o simţea în burtica mamei. Astfel, înfăşatul este o metodă bună de a linişti bebeluşul şi de a-i oferi un plus de confort.
-Specialiştii susţin că în prima lună de viaţă, e bine ca bebeluşul să fie înfăşat pentru că în acest fel îşi menţine temperatura corpului în limite normale, în special în timpul somnului.
-Deoarece în primele zile de viaţă bebeluşul nu poate să îşi controleze mişcările, unii susţin că înfăşatul poate preveni zgârâieturile de pe faţă, deoarece bebeluşul este imobilizat.
Dezavantajele înfăşatului:
-Înfăşatul pe termen lung poate inhiba anumite mişcări şi reflexe.
-Potrivit studiilor, în cazul copiilor înfăşaţi strâns creşte numărul cazurilor de displazie la şold (anomalie de dezvoltare a articulaţiei coxo-femurale; bebeluşii cu displazie de şold au un picior mai scurt decât celălalt).
-Dacă copilul e capabil să se rostogolească, înfăşatul poate deveni un pericol, deoarece se poate întoarce cu faţa în jos în timpul somnului şi se poate asfixia.
Fiecare dintre voi decide până la urmă dacă îşi înfăşoară sau nu copilul, totuşi, specialiştii recomandă înfăşatul lejer, şi, de preferat, de la bust în jos pentru a-i lăsa bebeluşului mâinile libere. În ajutor vă pot veni articolele „swaddling blanket”, care vă vor ajuta să înfăşuraţi corect copilul.
Foto: michellesprouse.com