Reguli de care trebuie să ţineți cont atunci când procurați un pepene verde
- 2015-07-24
- 5856
În această perioadă caniculară există pericolul de a procura produse contaminate, în cazul în care nu cunoaștem regulile de cumpărare. În acest context, vă prezentăm câteva informații utile pentru a alege un pepene verde de calitate.
1. Este important să îi verifici forma. Alege un pepene cu formă uniformă, fără lovituri, tăieturi sau alte urme. În cazul în care fructul are umflături sau noduli, înseamnă că pepenele a fost afectat de soare;
2. Testul codiţei. Codiţa pepenelui verde trebuie să fie uşor uscată. Asta este o dovada ca fructul s-a maturizat sub soare, dar nu a fost rupt de verde şi "copt" cu nitraţi. Totuşi, o codiţă prea uscată ar putea indica faptul că e prea copt sau vechi;
3. Verifică-i greutatea. Indiferent de mărimea lui, un pepene copt trebuie să fie destul de greu pentru dimensiunea sa. Acest lucru indică faptul că este plin de apă, prin urmare, dulce şi copt;
4. Punctul de coacere. Pata pepenelui, din partea opusă codiţei (sau lateral), trebuie să fie neapărat galbenă. Dacă este verde sau albă, acest lucru indică faptul că pepenele a fost cules prea repede şi nu este copt, sau nu este copt natural;
5. Testul sunetului. Bate cu degetul în pepene, iar dacă se aude un sunet gol în interior este perfect! Asta înseamnă că pepenele este copt şi se ştie că în produsele coapte nitraţii se mai reduc;
6. Verifică tăietura. Necesită să fie cercetată şi tăietura făcută pepenelui. Un indiciu al nitraţilor este tăietura lucioasă și netedă, pe când fructul copt natural va avea o suprafaţă fibroasă, cu o structură zaharoasă.
7. Coaja. Un pepene copt nici prea mult, nici prea puţin nu ar trebui să aibă coaja moale sau zone moi pe suprafaţa lui. Acesta este un indiciu că fructul este prea copt.
8. Are nitraţi? Pe lângă sfaturile de mai sus, puteţi verifica conţinutul chimicalelor şi după ce am tăiat pepenele. Punem câteva cuburi din fruct într-un vas cu apă. Dacă apa devine tulbure, e un semn bun, dacă apa se coloreaza în roz – e semn de nitraţi. Pentru mai multă siguranţă, ştiind că cea mai mare concentrare de nitraţi e sub coajă, nu roadeţi miezul chiar până la crusta albă.
Selecţii: consumator.gov.md; topdetop.info
Foto: vanfumc.org