Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

10 greșeli de disciplină pe care le fac toți părinții

10 greșeli de disciplină pe care le fac toți părinții

Copiii învață de la părinți, așa că fiecare dintre noi este responsabil de educația pe care i-o oferă copilului său. Iată care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac părinții când vine vorba despre disciplina copiilor lor:

1. Îți pierzi cumpătul

Inevitabil, atunci când te enervezi, tinzi să ridici tonul. Asta nu funcționează cu copiii mici. Îi face doar să se comporte cumva "în oglindă" și să scoată și ei la bătaie armele: țipetele și plânsul. Folosește un ton calm, pentru că copiii răspund mult mai bine la o cerere făcută pe un ton calm.

2. Nu îl respecți

Vrei să te respecte însă nu faci și tu același lucru. Fii atent la comportamentul față el, or copiii sunt de fapt oglinda noastră.

3. Vă contraziceți în fața copilului

Când mama spune nu, iar tata spune da (sau invers) copilul nu mai știe de cine să asculte și va sfârși prin a ignora autoritatea amândurora. Puneți-vă de acord, măcar în chestiunile mari, și faceți front comun în fața celui mic. Este bine ca unul dintre părinți să nu încalce regulile celuilalt, iar în mare parte regulile de disciplină să fie comune.

4. Nu faci ceea ce spui

Copilul își va pierde încrederea în tine. Respectă-ți promisiunile și fii sigură că și copilul tău o va face.

5. Îl mituiești des

Această opțiune nu este prea bună pentru o perioadă mai îndelungată de timp. Comportamentul frumos, dar și respectarea unor reguli nu trebuie să fie condiționată de prăjituri sau jucării.

6. Vorbești explicit prea mult

Este bine să vorbești cu copilul tău însă prea multe predici pot strica, pentru că la un moment dat va pierde șirul explicațiilor tale și nu te va mai asculta. Explică-i pe  scurt mesajul pe care vrei să i-l transmiți, pentru ca să fii sigură că te-a ascultat și a înțeles mesajul.

7. Ai pretenții prea mari

Uneori, uităm ce vârstă are copilul nostru. Ni se pare firesc să facă un anumit lucru, într-un anumit mod și suntem gata să-l sancționăm dacă nu se conformează. De câte ori te deranjează comportamentul copilului tău – prima ta reacție trebuie să fie evaluarea, abia apoi urmează corectarea. Adaptează-ți pretențiile la nivelul lui de vârstă. 

8. Aplici sancțiuni disproporționale

O sancțiune pentru un comportament nedorit se aplică în funcție de gravitatea faptei și pe loc. 

9. Nu te conformezi și tu regulilor

Uneori părinții nu își recunosc greșelile sau nu acceptă regulile pe care le-au impus mai devreme. Adoptând acest comportament nu vei face decât să îi dai de înțeles că poate proceda și el astfel.

10. Nu petreci suficient timp cu copilul tău

Chiar dacă nu putem creşte cantitativ timpul petrecut împreună cu micuţul nostru, îi putem conferi o calitate mai mare. Aceasta înseamnă să ne implicăm efectiv în activităţi împreună cu el, să îi citim poveşti, să construim să ne plimbăm cu bicicleta sau pur şi simplu să îl ţinem în braţe.

Foto: cdn.empoweringparents.com

Share:

Articole recomandate