3 calități de bază pe care trebuie să le dezvoltăm la copil ca să ajungă un om realizat
- 2019-12-11
- 15777
Există studii despre succes care dovedesc că abilitățile înnăscute, inteligența și genele nu joacă rolul principal în determinarea succesului. Economistul James Heckman a validat această teorie: a dovedit că nivelul IQ-ului nu are aproape niciun efect asupra bunăstării financiare. Cu toate acestea, determinarea, perseverența și capacitatea de a comunica cu ceilalți sunt factorii decisivi. Dar aceste abilități la copii nu primesc suficientă atenție din partea părinților.
Iată cele 3 abilități principale la care trebuie să lucrezi cu copilul ca să aibă succes în viață:
1. Abilitatea de a comunica cu cei din jur. S-a dovedit că micuții mai sociabili au avut mai mult succes decât colegii lor mai retrași: în cele mai multe cazuri, au terminat facultatea, au primit locuri de muncă bune până la 25 de ani și nu au avut probleme legale. Acest lucru se datorează, probabil, copiilor mai dezvoltați social, care pot comunica cu ușurință, evită conflictele, pot ajuta alte persoane și își pot respecta sentimentele. Acestea sunt abilități extrem de importante. Spre exemplu, micuții care pot comunica bine pot găsi modalități de a se juca împreună în loc să se bată pentru jucării. Evident că succesul nu se rezumă doar la muncă. Sunt considerați oameni de succes cei care devin profesioniști în ceea ce fac, cei care își întemeiază familii fericite și cei care leagă relații de prietenie cu oameni care le împărtășesc interesele și sentimentele. Este greu să construiești aceste conexiuni fără abilități de comunicare dezvoltate.
2. Perseverența. Faimoasa psihologă și scriitoare americană Angela Duckworth, autoarea cărții „Curaj: Puterea pasiunii și perseverența” crede că unul dintre cele mai importante lucruri pentru a cunoaște succesul este pasiunea și perseverența în ceea ce privește obiectivele pe termen lung. Împreună cu grupul ei de cercetare, Duckworth a petrecut câțiva ani urmărind cadeți ai Academiei Militare din Statele Unite, unii participanți la un concurs de ortografie, profesori și manageri de vânzări. Scopul studiului a fost de a prezice cine va avea mai mult succes în ceea ce face și de ce. Participanții, atât de diferiți, din domenii complet diferite, aveau ceva în comun - ceea ce Duckworth a numit curaj - puterea voinței. Abilitățile și talentul înnăscut nu au aproape nicio influență asupra realizărilor reale din viața de adult, potrivit psihologului. Determinarea și perseverența îi ajută pe oameni să aibă cu adevărat succes. De asemenea, în afară de studiul pe termen lung, există numeroase exemple din viață, când o persoană medie dar determinată a obținut mai mult decât o persoană cu capacități de geniu dar dezorganizată și leneșă.
3. Gândire creativă. Gândirea creativă ne ajută să găsim o cale de a ieși din situații aparent imposibile și să rezolvăm problemele care apar în viață. Și asta este deja jumătate din ceea ce definim drept succes. Anume gândirea creativă le va permite copiilor tăi să-și găsească drumurile în viitor.
Sursa: copilul.ro; letidor.ru