Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

5 activități în casă pentru copilul mic, inspirate din metoda Montessori

5 activități în casă pentru copilul mic, inspirate din metoda Montessori

Metoda de educație Montessori este preferata multor părinți, de aceea ei se inspiră atunci când îi oferă piciului diverse jucării care de facto nici nu sunt jucării, ci mai degrabă niște instrumente de învățare. În continuare vă prezentăm 5 activități simple, care pot fi făcute în casă de un copilaș de circa 1,5 – 1,8 ani, și care au fost încercate de o mămică ce le-a descris pe portalul crestemoameni.ro.

1. Pom-poms și arici

S-a instalat o stație de joacă cu pom-poms la intrarea in bucătărie, în special când părintele are treabă aici și e de preferat că piciul să se ocupe cu altceva. Pe tocul de la ușă puteți lipi o bucată de arici, adică doar partea aspră, de care se pot prinde pom-poms-urile. O  puteți face ușor, lipiți ariciul de un rol de carton rămas după ce ați terminat prosoapele de hârtie de la bucătărie. Apoi îl prindeți de tocul ușii și îi oferiți copilului pom-poms de pluș care pot fi păstrați într-o cutie sub instalația cu arici. Respectiv copilul fie poate lua din cutie și prinde pom-poms-urile de arici, fie îi poate lăsa să cadă prin tubul de carton, fie îi dezlipește de pe arici și îi pune în cutie etc.

 

2. Pusul rufelor la spălat

Aici e destul de clar: mama scoate tot din coșul cu rufe murdare, iar copilul le pune pe rând în mașina de spălat. Între timp puteți recapitula, care este rochiță, care este pantaloni, care este chiloței și altele, sau chiar culorile acestora. Ceva similar puteți face și la întinsul rufelor gata spălate, doar că de data aceasta copilul îi oferă părintelui câte un lucru, iar cel matur o pune pe sfoară.

3. Tocatul legumelor și/sau fructelor

Vedeți dacă aveți un instrument, gen cutter, deloc ascuțit, dar care taie legumele sau fructele. Începeți prin a tăia un castravete, apoi puteți trece la mere și alte fructe sau legume.

 

4. Scobitori date prin sită.

E nevoie de o sită sau o strecurătoare cu găuri mai mari și câteva scobitori. O astfel de activitate ajută mult la coordonarea mână-ochi, și la a dezvolta motricitatea fină, fiind nevoie de atenție și de îndemânare pentru a lua scobitorile ți a le băga prin găurile de la sită.

 

5. Folie de împachetat cu bule.

Ehehehe, dacă luăm în calcul că și majoritatea maturilor sunt fascinați de foliile de împachetat cu bule, atunci ce să mai zicem de un copil mic? Nu aruncați folia care v-a rămas de la diverse colete și periodic oferiți-o piciului ca să pocnească bulele sau ca să calce pe ea cu piciorușele goale. Plăcerea îi este garantată!

 

Vă sugerăm să nu lăsați piciul fără supraveghere, în special la activitatea cu scobitorile.

 

 

 

Foto: crestemoameni.ro; ihappymama.ru

Share:

Articole recomandate