5 reguli pentru siguranţa copiilor pe internet
- 2015-08-14
- 11775
Internetul a devenit practic o partea a vieţii noastre şi la fel ca în viaţa reală, această lume virtuală nu este una dintre cele mai sigure. Copiii pot fi foarte uşor afectaţi, iar internetul este plin de violenţă, imagini şocante şi persoane necunoscute. De la cea mai fragedă vârstă, un copil deja ştie cum poate intra în internet. Cum însă îi poţi asigura siguranţa în această lume virtuală?
1.Încheiaţi un acord. Explicaţii copilului că gadgeturile sunt de fapt „jucării” pentru cei mai mari, iar dacă vrea să le folosească, trebuie să ţină cont de anumite reguli. De exemplu: timpul dedicat gadgeturilor trebuie să fie redus (de la 20 minute la 2 ore pe zi, în dependenţă de vârsta copilului). De asemenea, copilul trebuie să ştie că nu are voie să intre pe siteuri suspecte, nu are voie să deschidă fişiere străine şi nu are voie să îşi expună informaţiile personale pe internet.
2.Viaţa reală are prioritate. Trebuie să înţeleagă că viaţa reală este prioritară şi trebuie să fie una activă, iar internetul este folosit preponderent pentru a căuta informaţii.
3. Jocurile trebuie să fie educative sau care să îl dezvolte într-o anumită direcţie. Oricărui copil îi place să se joace la computer şi nu îi putem interzice acest lucru, important e însă să îi sortezi genurile jocurilor. Permite-i să acceseze jocurile educative, jocuri care îi dezvoltă anumite capacităţi cum ar fi jocurile de fotbal, tenis, dans etc.
4.Verifică-l, însă uşor. Oricât de mare nu ar fi copilul vostru, să îl lăsaţi singur fără a verifica ce face pe internet, nu este cea mai bună idee. Trage cu ochiul din când în când la ceea ce face, pune-i parole sau pur şi simplu verifică istoria siteurilor pe care le-a accesat (Ctrl+H).
5. Siguranţa în reţelele de socializare. Nu îi vei putea interzice să îşi facă un cont pe o reţea de socilizare, aşa că nu uita să îi vorbeşti despre ce presupune o astfel de reţea. Explică-i că pe internet pot fi întâlniţi oameni care nu sunt de fapt cei care par a fi. Copilul trebuie să ştie că nu are voie să afişeze informaţii personale (pe ce stradă trăieşte sau faptul că e singur acasă).
Foto: thecybersafetylady.com.au