Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

7 moduri de a mustra copilul, fără a-i distruge stima de sine

7 moduri de a mustra copilul, fără a-i distruge stima de sine

Cu toții ne dorim ca prichindeii noștri să crească simțindu-se încrezători în ei înșiși, așa că este indicat să evităm disciplinarea lor folosind agresivitatea și sentimentul de teamă, scrie suntmamica.ro

Corectarea comportamentului neadecvat al copilului este importantă, așa că este bine să găsești o cale de mijloc, iar o metodă utilă este „critica blândă”.

Iată cum poți face acest lucru:

Discută cu copilul despre problemă și găsiți împreună soluții

Poți începe cu calm conversația, spunându-i: „Știu că nu ai vrut să...” Acest lucru îi arată copilului tău că știi că are intenții bune, în ciuda greșelii sale. Apoi poți adăuga un „dar” și explică impactul comportamentului lui. Concentrarea asupra modului în care acțiunile lui îi afectează pe ceilalți îi reamintește că nu este o persoană rea, dar îl poate încuraja să se gândească mai atent la consecințele comportamentului lui în viitor.

Mergi mai departe

Copiii nu pot anula ceea ce au făcut, așa că dacă îi amintești mereu copilului despre greșeala pe care a făcut-o, nu îl faci decât să se simtă vinovat. În schimb, îl poți poți ajuta să îndrepte lucrurile.

Rezolvarea problemei

Ghidează-ți copilul cu răbdare oferindu-i soluții la problemele sale. Făcând acest lucru, îl ajuți să-și extindă gândirea. Când soluțiile funcționează, îl poți lăuda. Este foarte încurajator pentru un copil să știe că a rezolvat cu succes o problemă.

Evită să pui etichete

Dacă îi spui copilului „Ești obraznic” sau „Ești leneș”, acest lucru poate schimba modul în care el se vede pe sine, iar un copil care crede că este o persoană rea este mai probabil să aibă un comportament neadecvat. Amintește-i că este un copil bun, dar care a făcut o alegere mai puțin bună.

Ascultă-l

Este foarte important să-i acorzi atenție copilului și să îi arăți că îți pasă. Ascultă-l când îți explică ce s-a întâmplat.

Nu țipa la el și nu folosi cuvinte dure

Cercetările arată că țipetele îi fac pe copii să se simtă speriați și nesiguri, ceea ce poate duce la un comportament agresiv. Insultarea unui copil poate avea efecte pe termen lung, inclusiv stimă de sine scazută, anxietate și agresivitate.

Nu-ți disciplina copilul în public

Disciplinarea copilului se face acasă, nu în public. Dacă îți cerți copilul în public, el se va simți jenat, lucru pe care nu ți-l dorești, mai ales că de aici se pot naște resentimentele lui față de tine.

 

Share:

Articole recomandate