Cauzele apariției herniei ombilicale
- 2020-09-23
- 6124
O hernie ombilicală apare atunci când o parte a intestinului pătrunde prin deschiderea ombilicală din mușchii abdominali. Herniile ombilicale sunt, de obicei, inofensive, apar frecvent la sugari, dar pot afecta și adulții.
La copii, hernia ombilicală poate fi evidentă mai ales atunci când copilul plânge, provocând buricul copilului să iasă în afară. Acesta este un semn clasic de hernie ombilicală. În majoritatea cazurilor, herniile ombilicale se închid de la sine până la vârsta de 1-2 ani, deși unele pot avea nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca.
Pentru a preveni complicațiile, herniile ombilicale care nu dispar până la vârsta de 4 ani sau cele care apar la adulți sunt reparate chirurgical.
De ce apare hernia ombilicală?
Hernia ombilicală reprezintă protrozia conținutului abdominal printr-un defect al peretelui abdominal de la nivelul ombilicului. În mod normal, în timpul sarcinii, cordonul ombilical trece printr-o deschidere mică din mușchii abdominali ai copilului. Această portiță închizându-se imediat după naștere. Uneori, se întâmplă însă ca mușchii să nu se îmbine complet pe linia mediană a abdomenului, iar această slăbiciune în peretele abdominal poate provoca o hernie ombilicală fie la naștere sau mai târziu în viață.
La adulți, o presiune abdominală prea mare poate provoca o hernie ombilicală. Cauzele pot fi multiple:
- Obezitate
- Sarcini multiple
- Prezența lichidului în cavitatea abdominală (ascita)
- Ca urmare a chirurgiei abdominale
- Dializa peritoneală cronică
Factorii majori de risc pentru apariția herniei ombilicale sunt:
- Vârsta: sugarii, în special bebelușii născuți prematur, au un risc mai mare de hernie ombilicală decât adulții
- Obezitate: adulții cu obezitate se confruntă cu un risc semnificativ mai mare de a dezvolta o hernie ombilicală, comparativ cu persoanele cu greutate normală pentru înălțimea și vârsta lor.
- Tuse: tusea persistentă timp îndelungat poate crește riscul de hernie ombilicală, deoarece atunci când tușim punem presiune pe peretele abdominal.
- Sarcina multiplă: femeile cu sarcina gemelară prezintă un risc mai mare de hernie ombilicală.
Simptomele herniei ombilicale
De obicei, herniile ombilicale sunt vizibile atunci când se încordează mușchii abdominali. Principalul simptom îl reprezintă apariția unei umflături proeminente în apropierea zonei ombilicale. Este posibil ca acest simptom să nu fie vizibil atunci când persoana este relaxată.
La adulți, herniile ombilicale pot cauza disconfort abdominal și pot fi foarte dureroase. De obicei, în majoritatea cazurilor de hernie ombilicală la adulți este necesar tratament chirurgical.
Mergi urgent la medic dacă observi următoarele semne și simptome, care pot indica o situație mai gravă care necesită tratament:
- Durere
- Greață sau vărsături
- Umflătura devine netedă, se mărește sau își schimbă culoarea
Diagnosticul herniei ombilicale
Hernia ombilicală este diagnosticată în timpul unui examen clinic, în cabinetul medicului chirurg. În timpul consultației, chirurgul verifică dacă hernia poate fi împinsă înapoi în cavitatea abdominală (reductibilă) sau dacă este încarcerată. O hernie încarcerată este o complicație potențial gravă, deoarece în partea încarcerată a țesutului herniat poate fi întrerupt fluxul de sânge, fapt care conduce la o nouă complicație - hernia strangulată, care poate provoca leziuni permanente ale țesuturilor.
Uneori, sunt recomandate și o serie de investigații imagistice, cum ar fi o ecografie sau CT abdominal. Aceste teste sunt folosite și pentru a identifica posibilele complicații asociate herniei ombilicale. De asemenea, medicul poate recomanda și analize de sânge pentru a depista o posibilă infecție sau ischemie, mai ales dacă intestinul este încarcerat sau strangulat.
Complicațiile herniei ombilicale
Complicațiile pot să apară atunci când țesutul abdominal proeminent devine captiv (încarcerat) și nu mai poate fi împins înapoi în cavitatea abdominală. Acest lucru reduce alimentarea cu sânge a porțiunii de intestin captiv și poate duce la dureri ombilicale și leziuni tisulare. În cazul în care alimentarea cu sânge este complet oprită (hernie strangulată) se poate produce moartea țesutului respectiv (gangrena). Infecția se poate răspândi în toată cavitatea abdominală, crescând riscul de deces.
Adulții cu hernie ombilicală sunt mai predispuși la complicațiile de mai sus, fapt care impune realizarea tratamentului chirurgical.
Trebuie menționat că încarcerarea țesutului herniat este rară la adulți, dar că herniile abdominale care implică un intestin strangulat necesită o intervenție chirurgicală de urgență.
Simptomele unei hernii ombilicale strangulate includ:
- Febra
- Constipație
- Durere abdominală severă
- Greața și vărsături
- Proeminența observabilă la nivelul abdomenului
- Roșeața sau decolorarea țesutului
Tratament chirurgical
O hernie ombilicală poate avea nevoie de o intervenție chirurgicală minoră și rapidă. În timpul operației, medicul chirurg face o mică incizie la baza buricului. Se apelează, de obicei, la anestezie generală. Țesutul herniat este readus în cavitatea abdominală, iar deschiderea din peretele abdominal este cusută. Medicii chirurgi implantează adesea o plasă pentru a consolida peretele abdominal.
În cele mai multe cazuri, pacientul operat poate merge acasă în aceeași zi.
În ceea ce privește tehnicile chirurgicale folosite, medicul chirurg decide în ce situații poate recomanda o intervenție chirurgicală deschisă sau o intervenție laparoscopică, care oferă numeroase beneficii pacientului, cum ar fi o recuperare mai rapidă și risc redus de posibile complicații.
O operație de hernie ombilicală durează de obicei aproximativ 20-30 de minute.
Odată ce hernia ombilicală este reparată chirurgical, este puțin probabil ca aceasta să reapară. Cu toate acestea, riscul de recurență este crescut la pacienții care dezvoltă infecții la nivelul plăgilor în urma intervenției chirurgicale.
Prevenția herniei ombilicale:
- Menținerea unei greutăți sănătoase
- Adoptarea unei diete echilibrate, bazată pe fructe, legume și cereale integrale pentru a evita constipația
- Practicarea de exerciții fizice regulate. Evită să ridici greutăți sau obiecte grele
- Evitarea fumatului, deoarece acest obicei poate provoca tusă persistentă și ar putea declanșa o hernie ombilicală.
Sursa: reginamaria.ro, foto simbol: media.bzi.ro