De ce sforăitul este periculos pentru o gravidă
- 2016-02-15
- 7339
Conform unui studiu, s-a demonstrat că femeile însărcinate care sforăie pot avea un risc crescut de naştere prin cezariană şi bebeluşi cu o greutate mică.
Oamenii de știință au descoperit că femeile însărcinate care sforăiau mai mult de trei nopți pe săptămână au prezentat cel mai mare risc de a da naștere unui bebeluș cu o greutate mai mică, dar și de a suferi o operație de cezariană. Cercetarea specialiștilor din cadrul Centrului pentru Tulburări de Somn de la Universitatea din Michigan, s-a axat pe 1673 de gravide, dintre care o treime sufereau de apnee cronică (oprire temporară a respirației).
Care sunt cauzele sforăitului în timpul sarcinii?
Factorii răspunzători de apariția sforăitului sunt creșterea în greutate într-un timp foarte scurt și congestia nazală (nasul înfundat) primită o dată cu avansarea sarcinii. Există însă și cauze patologice, cum ar fi apneea în somn (întreruperea pentru un interval scurt de timp a ritmului respirațiilor), care poate produce un deficit de oxigen în sânge și poate afecta fătul.
Sforăitul este considerat periculos mai ales din cauza dezechilibrelor respiratorii pe care le produce și a efectelor asociate: insuficiența de oxigenare a sângelui și creșterea tensiunii arteriale. Tensiunea arterială crescută este periculoasă și pentru mamă și pentru făt. Fătul are o creștere mai lentă în cazul mamelor cu tensiune arterială crescută, iar mama are risc crescut de preeclampsie.
Cum prevenim?
- O soluție constă în găsirea unui echilibru nutrițional, mai ales în primele luni de sarcină, și respectarea unui grafic normal de creștere în greutate. Faptul că gravida trebuie să mănânce pentru doi este un mit. Medicul Gabriel Lemnete admite că gravidele au nevoie de o cantitate de hrană suplimentară, dar aceasta nu trebuie să depăşească echivalentul a 300 de calorii zilnic. Femeile însărcinate trebuie să acorde mai multă atenţie alimentaţiei, să mănânce zilnic fructe şi legume proaspete, carne de calitate, produse lactate – în cantităţi moderate!
- O modalitate simplă de a reduce sforăitul în timpul sarcinii este aceea de a dormi pe o parte, însă, de obicei femeile gravide fac asta oricum.
- Puteţi încerca şi unele tratamente naturiste împotriva sforăitului: un pahar de lapte călduţ, eventual îndulcit cu miere, băut înainte de somn; inhalaţii cu ceai de tei şi muguri de pin, pentru a uşura respiraţia (dacă medicul permite); câteva picături de ulei de măsline, băute înainte de somn etc.
- Ai grijă mereu să îţi desfunzi nasul înainte de somn!
Foto: blogcdn.com