Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Cauzele întârzierilor de vorbire la copii

Cauzele întârzierilor de vorbire la copii

Micuțul meu nu vorbește încă” este o frază pe care logopezii, medicii sau psihologii o aud adesea în cabinetul lor de consultații. Uneori, îngrijorarea e justificată: întârzierea de vorbire poate fi simptomul unei tulburări, cum ar fi autismul. Alteori, avem de-a face doar cu o etapă în evoluția normală a copilului.

În cartea sa, care este utilă nu numai părinților, ci și psihologilor, pedagogilor și pediatrilor, inspirată din propria experiență de copil cu întârziere de vorbire, Stephen Camarata descrie caracteristicile și cauzele întârzierii vorbirii și prezintă o serie de studii ce atestă evoluția performanțelor lingvistice ale copiilor la care vorbirea debutează mai târziu. El este specialist în dezvoltarea copilului, profesor de psihiatrie și de științele vorbirii și auzului.

Motivele întârzierilor de vorbire

Copiii întârzie să vorbească pentru tot felul de motive, deci nu există o explicație care să li se aplice tuturor sau un tratament care să se potrivească universal. Nivelul mental al copiilor cu întârzieri de vorbire variază de la cei cu dezabilități mentale severe (afecţiunea care obişnuia să fie numită „retard mental“) până la nivelul lui Albert Einstein, şi incluzându-l pe acesta, despre el ştiindu-se că avea trei ani când a început să vorbească.

În cei 31 de ani în care am tratat copiii cu întârzieri de vorbire, am întâlnit copii cu întârzieri care erau sclipitori; copii cu dezabilităţi intelectuale, cu autism sever şi alte probleme medicale; şi mulţi care erau, pur şi simplu, normali, cu excepţia faptului că începeau să vorbească mai târziu”, a explicat terapeutul Stephen Camarata în cartea sa. Întârzierea de vorbire poate fi o etapă prin care trec unii copii, în timp ce pentru alţii, vorbirea întârziată poate fi un simptom al unor probleme mai mari, inclusiv unele care vor rămâne cu ei pentru toată viaţa. Aceasta înseamnă că părinţii copiilor cu întârzieri de vorbire trebuie să facă faţă unor niveluri ridicate de anxietate şi stres în timp ce aşteaptă să audă acel prim cuvânt sau acea primă propoziţie.

Nu sunt părinții de vină

Deși părinții au tendința să se învinovățească pentru întârzierile de vorbire ale copiilor, Stephen Camarata susține că experiența i-a demonstrat că foarte rar acesta este motivul pentru care micuții întârzie să rostească primele cuvinte. Cea mai obişnuită concluzie a evaluărilor făcute de terapeut a scos la iveală că în 25% din cazuri e, pur şi simplu, o întârziere de vorbire/limbaj. Alte concluzii decurg de la problemele de auz (3%), la o întârziere mai mare de dezvoltare (12%), şi nu doar la o întârziere a dezvoltării vorbirii. Pentru 13% dintre copiii cu întârzieri de vorbire nu a putut fi determinat niciun motiv pentru care nu vorbeau încă, iar pentru 9% dintre ei diagnosticul a fost autism.

Mulţi copii cu întârzieri de vorbire încep singuri să vorbească în cele din urmă. Profesorul Steven Pinker de la Harvard, o autoritate recunoscută la nivel mondial în domeniul limbajului şi neurolog, spune că „limbajul pare să se dezvolte pe cât de repede îi permite creşterea creierului”.

 

Sursa: doctorulzilei.ro; iradiofm.com

Share:

Articole recomandate