Atenție la cremele de protecție solară pentru copii! Unele ingrediente chimice se absorb în sânge
- 2021-07-06
- 3089
Unul dintre cele mai bune lucruri pe care îl poți face pentru a-i menține bebelușului pielea moale și catifelată în timpul verii este să aplici cremă cu protecție solară. Mulți părinți nu își dau seama că razele UVB sunt puternice atunci când soarele strălucește, iar razele UVA, cele care cauzează cancerul, sunt puternice pe tot parcursul anului. Prin urmare, este important să-i aplici zilnic bebelușului cremă de protecție solară, dacă îl expui la soare.
„SPF este oricând o idee bună pentru bebelușii care sunt expuși la soare, inclusiv iarna”, spune Kim Walls, fondatorul BEB Organic. „Adesea oamenii asociază nevoia de protecție solară cu căldură, dar soarele poate să ardă pielea chiar și într-o zi cu temperaturi mai mici. O singură arsură solară proastă crește riscul de cancer de piele”, adaugă Kim.
Tot el mai spune: „Dacă bebelușii merg la plajă, piscină sau stau în aer liber, este esențial să reducem la minimum daunele provocate de soare”, spune dr. Kenneth Mark, expert în dermatologie cosmetică. „Un studiu german a urmărit copiii care au fost ținuți departe de soare. Acești copii aveau mai puține alunițe și și-au redus semnificativ riscul de melanom, cea mai letală formă de cancer de piele.”
Mulți experți sugerează să nu-i aplici bebelușului protecție solară până când el nu va împlini vârsta de șase luni. „Această recomandare a fost transmisă deoarece multe dintre substanțele chimice din produsele de protecție solară tipice intră în fluxul sanguin și pot provoca probleme la nivelul sistemului endocrin și nervos”, spune Walls. „Cremele de protecție solară cu minerale, cele cu zinc și titan, stau pe suprafața pielii pentru a reflecta lumina. Majoritatea medicilor pediatri recomandă să i se aplice protecție solară bebelușului expus la soare."
Nu se știe exact dacă protecțiile solare chimice sunt cancerigene sau nu sau dacă dăunează copiilor în curs de dezvoltare, așa că medicii îndeamnă pacienții să întrerupă utilizarea protecțiilor solare chimice și să caute alternative atât pentru ei, cât și pentru copiii lor.
Walls face un pas mai departe și sugerează părinților să evite cremele de protecție solară care conțin petrol, parabeni și parfum.
Cele mai recente cercetări arată că șase ingrediente chimice din cremele de protecție solară se absorb în sânge și depășesc cu mult nivelurile considerate sigure.
„Într-un studiu recent, un ingredient, oxibenzona, a arătat o rată de absorbție de 188 de ori mai mare decât nivelul de siguranță după o singură aplicare”, spune dermatologul Dr. Dennis Gross, fondatorul unei linii de îngrijire. „După patru aplicații, absorbția a crescut de 500 de ori nivelul de siguranță. Toate substanțele chimice au rămas ridicate în sânge, de la una la 21 de zile, în funcție de ingredientul de protecție solară chimică”, mai adaugă el.
Studiul a raportat, de asemenea, că aceste ingrediente pot intra în laptele matern și pot provoca tulburări hormonale endocrine.
„Oxibenzona, în special, s-a dovedit a avea efecte asupra sistemului endocrin, inclusiv modificarea greutății la naștere și scurtarea sarcinilor”, spune dr. Mark. În plus, cercetătorii au descoperit că băieții adolescenți cu niveluri mai mari de oxibenzona au o cantitate scăzută de testosteron.
Sursa: suntmamica.ro