Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Cum să-ți înveți copilul valoarea banilor. Educație financiară pentru cei mici

Cum să-ți înveți copilul valoarea banilor. Educație financiară pentru cei mici

Deprinderile financiare sănătoase sunt esențiale pentru o dezvoltare mai bună a copiilor, dar și pentru pregătirea lui ca adult de succes. Educația financiară nu se învață în școli, de aceea părinții trebuie să le vorbească acasă copiilor despre anumite lucruri legate de bani, în funcție de vârsta pe care o au micuții. Dar totodată este recomandat să fie foarte atenți în discuții, ca nu cumva copiii să se transforme în materialiști.

 

Lecția recomandată copiilor de la 3 până la 5 ani:

Uneori trebuie să aștepți mai mult timp până să îți poți cumpăra ceva

Deși este un concept care pare a fi greu de acceptat, este foarte adevărat și pe parcursul vieții ne ciocnim foarte des cu asemenea situații. Copiii la această vârstă trebuie să învețe că, dacă își doresc ceva cu adevărat, câteodată va trebuie să facă unele economii și poate dura destul de mult până când va aduna suma respectivă. Astfel, copiii vor învăța că în viață nimic nu se obține ușor.

Ce poți face tu ca părinte?

- Propune-i copilului să își stabilească un obiectiv, cum ar fi să își cumpere o jucărie, o carte, sau orice altceva. Timp de jumătate de an să acumuleze suma necesară pentru a-și cumpăra obiectul dorit.

- Pune în casă trei borcane și scrie pe ele: economii, cheltuieli și donații (poți folosi niște simboluri/desene/fotografii). Și de fiecare dată când primește bani de la cineva, să îi împartă în mod egal și să-i pună în fiecare borcănaș. Iar la un anumită perioadă de timp să îi permiți să își cumpere ceia ce își dorește.

- Discută cu copilul tău despre cât de important este să economisești bani.

 

Lecția recomandată copiilor de la 6 până la 10 ani:

Tu decizi cum îți vei cheltui banii

Este important să îți înveți copilul de unde vin banii, și că dacă nu muncești, nu îi ai. Spune-i acestuia că banii se termină foarte repede dacă nu îi gestionezi corect și este foarte important să știi a lua decizii corecte atunci când îți cumperi ceva.

Ce poți face tu ca părinte?

- Atunci când mergeți la cumpărături, dă-i câțiva lei copilului și lasă-l să decidă singur ce alege să își cumpere.

- Ia decizii împreună cu copilul tău atunci când mergeți la cumpărături, și adresează-i întrebări de genul: „Este ceva de care avem nevoie cu adevărat?”, „Poate în alt magazin îl găsim mai ieftin?” etc.

 

Lecția recomandată copiilor de la 11 până la 13 ani:

Cu cât mai mulți bani economisești, cu atât mai mult îți vei putea cumpăra ceea ce-ți dorești

La această vârstă se poate schimba gândirea financiară pe termen scurt cu cea pe termen lung. Este momentul potrivit când trebuie să îi vorbești copilului despre importanța economiilor.

Ce poți face tu ca părinte?

- Învață-l pe copil să își calculeze singur economiile și să vadă care lucruri sunt cu adevărat necesare pentru a fi cumpărate.

- Explică-i copilului că este absolut normal să aibă aspirații mari, asta însemnă că el va lucra mereu asupra sa pentru a-și atinge scopurile.

- Faceți niște calcule matematice, de genul: dacă pui deoparte 20 de lei în fiecare săptămână, la sfârșitul lunii ai 80 de lei, iar la sfârșitul anului strângi 960 lei, și ajungeți la concluzia, cu cât mai mult economisești, cu atât mai mult ai.

Citește și: 7 sfaturi care te ajută să nu dai faliment când mergi la cumpărături cu cel mic

Foto: sibmama.ru; Informații: educatiefinanciarapentrucopii.ro

Share:

Articole recomandate