Da, este bine să-ți lași copilul să se plictisească! Iată de ce
- 2023-04-18
- 635
Ca mamă, sigur ți-ai auzit copilul, măcar o dată, plângându-se de faptul că se plictisește. Fie că îndeplinește o sarcină nesatifăcătoare sau că nu are nimic de făcut, micuțul tău vine la tine pentru a găsi o soluție la această situație neplăcută.
Ca adult, te străduiești să-i oferi sugestii copilului tău, care să reușească să-l distreze pe cel mic sau să-l mulțumească măcar pentru o perioadă scurtă de timp, dar ce-ai spune, dacă ai ști că este chiar recomandat să-ți lași copilul să se mai și plictisească?
Copiii au nevoie să tolereze starea de plictiseală și să înțeleagă beneficiile acesteia.
De ce este bine ca prichindeii să se plictisească?
Plictiseala este o stare internă caracterizată prin absența interesului sau a distracției. Atât adulții, cât și copiii se plictisesc, însă cei mici se pot plictisi într-o măsură mai mare, pentru că le lipsesc strategiile de autoreglare. Nu încerca să remediezi plictiseala copilului, ci mai degrabă lasă-l să o simtă. Plictiseala poate fi și o emoție pozitivă, chiar necesară, dar și benefică din mai multe motive.
Prin plictiseală, copilul învață să tolereze disconfortul
Copilăria este o etapă de pregătire pentru viață și implică, inevitabil, momente complicate. Acesta este motivul pentru care, deși dorim ca micuții noștri să fie cât mai fericiți, este esențial să-i învățăm cum să facă față sentimentor negative. Și pentru a face acest lucru, trebuie mai întâi să le experimenteze.
În loc să cauți modalități de a-ți distra copilul, dă-i ocazia să învețe să tolereze disconfortul și frustrarea. De asemenea, îi ajuți să înțeleagă că nu totul se întâmplă întotdeauna conform dorințelor lui.
Plictiseala îmbunătățește conștientizarea de sine
Când un copil nu primește stimularea pe care o caută în exterior și se plictisește, singura lui opțiune este să conștientizeze starea pe care o are. Lipsa divertismentului oferă spațiu și timp pentru introspecție, adică pentru a se cunoaște și înțelege mai bine pe sine.
Plictiseala oferă creativitate și inițiativă
S-a constatat că plictiseala este foarte benefică atunci când vine vorba de sporirea creativității și a imaginației. De exemplu, un studiu publicat în Creativity Research Journal a constatat că oamenii sunt mai creativi după ce îndeplinesc sarcini plictisitoare. În mod similar, cercetările de la Universitatea Națională din Australia au descoperit că plictiseala îi ajută pe oameni să-și mărească productivitatea cognitivă și să genereze idei noi.
Prin urmare, absența divertismentului îi motivează pe copii si fie mai creativi. În acest fel, ei dezvoltă mai multă inițiativă și autonomie. În plus, ei generează proiecte proprii, pentru a atenua disconfortul creat de starea de plictiseală.
Sursa: suntmamica.ro