Desenele copiilor vorbesc despre starea lor. Află cum să le interpretezi!
- 2019-04-12
- 53271
Desenul este pentru copii o forma de comunicare cu lumea din jur. Desenatul, coloratul, pictatul, mâzgălitul sunt cele mai bune metode pentru copil de a-și dezvolta creativitatea, de a-și crește autonomia. Desenul este modalitatea prin care ei își exprimă sentimentele și emoțiile, dar și un mod de comunicare cu părinții și profesorii.
Iată la ce să fiți atenți:
Poziția desenului - Tot ce desenează un copil în partea superioară a foii are legătură cu mintea, intelectul, imaginația, curiozitatea și dorința de a descoperi lucruri noi. În partea inferioară a hârtiei apar lucruri care ne pot da indicii despre necesitățile lui fizice și materiale. În partea stângă poate desena lucruri care au legătură cu momente din trecut, iar în partea dreaptă îți poate da indicii despre cum vede el viitorul. În mijlocul foii copilul va desena lucruri care au legătură cu prezentul.
Dimensiunea desenului - Desenele mari denotă o anumită siguranță a copilului, iar cele mici sunt făcute de copiii care fie nu au nevoie de mult spațiu pentru a se exprima, fie nu au încredere în ei.
Liniile desenului – Dacă desenul conține linii continue, fără întreruperi, avem de a face cu un copil docil, în timp ce segmentele pot indica nesiguranță și impulsivitate.
Presiunea cu care a desenat - Desenele apăsate pot indica un comportament agresiv, contururile superficiale ar putea fi un semn de lipsă de voință sau oboseală fizica. Presiunea echilibrată indică entuziasm și voință.
Culorile folosite când desenează pot fi indicii puternice pentru starea lui de moment.
Roșul reprezintă viață, dorință, pasiune, valoare;
Galbenul arată curiozitate și bucurie de a trai;
Portocaliul indică o nevoie de contact social și nerăbdare;
Albastrul reprezintă pace și liniște;
Verdele arată o anumită maturitate, sensibilitate și intuiție;
Negrul reprezintă inconștientul;
Maroul indică siguranță și organizare.
Desenele făcute cu o singură culoare pot fi o dovadă de lene sau de lipsă de motivație.
Sursa: copilul.ro; sibmama.ru