Efectele pedepsei asupra copiilor
- 2015-11-03
- 11401
Scriitoarea suedeză Astrid Lindgren este autoarea renumitei cărți „Pepi Ciorap Lung” și „Frățiorul și Karlsson pe acoperiș”. În 1978 aceasta a relatat o povestioară care demonstrează cum percepe un copil pedepsele fizice.
„Într-o zi am întâlnit o femeie, soția unui preot. Am avut o conversație îndelungată în care mi-a mărturisit că încă din tinerețe a decis să nu își lovească niciodată copiii, pentru că această metodă de educație este total eronată. În acea perioadă însă, pedepsele fizice erau foarte răspândite în rândurile părinților. În una din zile, fiul ei de doar 5 ani a făcut o boroboață atât de mare încât această mamă nu a mai putut să se țină de decizia pe care a luat-o în tinerețe și a hotărât să-l învețe minte. Femeia și-a trimis copilul afară ca acesta să caute o vargă pe care să o aducă acasă și cu care aceasta îl va pedepsi. După un timp îndelungat băiatul s-a întors acasă cu piatră în mâini și i-a spus: „Mamă, nu am putut să găsesc o vargă așa că am adus o piatră, poți să o arunci în mine.” În acel moment mama a înțeles că în ochii copilului nu prea contează cu ce acesta își va primi pedeapsa, așa că a izbucnit în plâns. Și-a îmbrățișat fiul și a păstrat acea piatră ca o dovadă în plus a faptului că pedeapsa fizică nu este o ieșire din situație.”
Care sunt efectele pedepsei asupra copiilor?
- Aplicarea de pedepse corporale este o formă de violenţă care cauzează durere şi răni. În cazuri extreme, poate cauza dizabilităţi permanente.
- Copiii devin confuzi şi nesiguri de situaţie. Nu mai resimt dragostea părinţilor, resimt doar durerea cauzată de loviturile aplicate ca pedeapsă. În acele momente ei nu mai înţeleg cu ce au greşit şi ce trebuie să facă în continuare.
- Copiii se simt umiliţi şi suferă de lipsă de încredere în sine. Se simt subapreciaţi şi încep să-i urască pe cei din jurul lor şi chiar pe ei înşişi. Copiii care se simt nesemnificativi vor începe să se comporte neglijent şi agresiv, considerând că acţiunile lor „oricum nu contează“.
- Copiii dezvoltă dorinţă de răzbunare în faţa celor care i-au pedepsit.
- Copiii se gândesc cum să-şi ascundă greşelile pentru a evita pedeapsa, dezvoltând astfel un mecanism de înşelăciune.
- Bătăile ca formă de pedeapsă sunt un cerc vicios pentru familie şi societate: copilul înţelege că violenţa este o soluţie a problemelor, că a-l lovi pe cel mai mic şi mai slab este acceptat şi chiar recomandat. Ca adult, un copil supus pedepselor fizice în copilărie, are mari şanse să repete comportamentul.
- Pedepsele îi fac pe copii fricoşi în faţa altor persoane, ducând astfel la o scădere a activităţii şcolare.
Foto: cnn.com