Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Evitați aceste comportamente-capcană! Ele pot distruge psihic copilul

Evitați aceste comportamente-capcană! Ele pot distruge psihic copilul

Trăim într-o lume din ce în ce mai stresantă, motiv pentru care învățăm să acordăm o atenție sporită rezistenței emoționale și mentale a copiii noștri. Nu numai că acei copii puternici din punct de vedere mental sunt mai bine pregătiți să facă față problemelor cu care se confruntă, dar studiile au descoperit și că sunt mai dornici să se implice în activitățile școlare și, ulterior, să își asigure succesul în carieră.  

Iată care sunt comportamentele cel mai des adoptate de părinți, cu cele mai bune intenții, dar care pot face extrem de mult rău sănătății mentale a copilului:

Minimizarea sentimentelor copilului:
Copiii trebuie să știe că este sănătos să-și exprime și să vorbească despre emoțiile lor. Când părinții le spun copiilor lucruri precum „nu fi atât de trist din cauza asta” sau „nu este mare lucru”, ei transmit mesajul că sentimentele nu contează și că este mai bine să le suprimi.
Spre exemplu, dacă cel mic manifestă expresii de teamă în timpul unei furtuni puternice, cel mai bine ar fi să îi spui: „Știu că ești speriat acum, înțeleg. Și eu am acest sentiment, dar sunt aici să te protejez”. Apoi întreabă-l ce crede că l-ar face să se simtă mai bine. Astfel, copil învață cum să gestioneze și să facă față emoțiilor pe cont propriu.
Scopul este de a-l ajuta să practice soluții de brainstorming, până când găsește ceva care funcționează.

Salvarea de la eșec
În calitate de părinți, ne este greu să ne vedem copiii luptând cu provocări pe care știm că noi le putem rezolva cu ușurință.
Dar este important să înțelegem că eșecul este o mare parte a succesului. Dacă copiilor nu li se oferă șansa de a învăța lecțiile care vin odată cu eșecul, nu vor dezvolta niciodată perseverența de care au nevoie, pentru a se ridica după un eșec.

Oferirea fără limite
Copiii iubesc să primească diverse cadouri, iar părinților le place să le ofere. Dar cercetările arată că, atunci când le oferi copiilor orice își doresc, ei pierd abilitățile legate de puterea mentală, cum ar fi autodisciplina.
Vrei ca ai tăi copii să crească știind că este posibil să obțină ceea ce își doresc - dacă lucrează pentru asta. Părinții își pot învăța copiii să învețe stăpânirea de sine prin stabilirea unor reguli clare pentru lucruri precum terminarea temelor înaintea folosirea telefonului sau a tabletei sau efectuarea unor sarcini pentru a-și majora câștigurile (pentru a-și putea cumpăra lucruri singuri, știind că le-au obținut prin eforturi proprii).

Dorința de perfecțiune
Este firesc să-ți dorești ca al tău copil să își seteze obiective mari și să fie cel mai bun în toate. Dar nu așa funcționează lucrurile. Punerea ștachetei prea sus poate crea probleme de stimă de sine și de încredere în sine.
Construiți forța mentală a copiilor asigurându-vă că așteptările sunt realiste!

Confort permanent
Există multe situații în care copilul ar putea să se simtă inconfortabil, mai ales atunci când este expus la ceva nou: alimente noi, prieteni noi, să joace un nou sport sau să se mute în alt oraș și să meargă la o școală nouă.
Dar, la fel ca în cazul eșecului, îmbrățișarea momentelor incomode poate crește puterea mentală. Încurajează-ți copiii să încerce lucruri noi. Ajutați-i să înceapă, pentru că aceasta este partea cea mai grea. Dar, odată ce fac primul pas, s-ar putea să realizeze că nu este atât de dificil pe cât credeau că ar fi - și că ar putea chiar să fie buni la asta!

Lipsa limitelor părinte-copil
Copiii care sunt puternici din punct de vedere mental au părinți care înțeleg importanța limitelor și a consistenței. Cedarea și permiterea ca regulile să fie negociate prea des pot duce la lupte pentru putere între tine și copilul tău.

Share:

Articole recomandate