Cum ajutăm bebelușii să vorbească: metode recomandate de specialiști
- 2024-12-27
- 86
Primul „limbaj al bebelușului” este nonverbal și apare la scurt timp după naștere. Acesta face grimase, plânge și se mișcă pentru a exprima o gamă largă de emoții și nevoi fizice, de la frică și foame până la frustrare și suprasolicitare senzorială. Urmează apoi perioada de gângureală, când bebelușii încep să facă sunete și încearcă să imite limbajul celor din jur. Părinții învață să asculte și să interpreteze diferitele tipuri de sunete ale acestuia. Totuși, momentul în care bebelușul va spune primele cuvinte magice variază foarte mult de la un copil la altul. În mod normal, ar trebui să atingă anumite etape de dezvoltare a limbajului la anumite vârste. Dacă ești nerăbdător să comunici, iată câteva metode de a face copilul să vorbească.
Principalele metode care ajută copilul să vorbească
Conform National Health Service, există câteva metode pe care le poți aplica pentru a ajuta copilul să vorbească, în funcție de vârstă. Iată ce trebuie să știi:
0 până la 6 luni
- Ține-ți bebelușul aproape și uită-te la el în timp ce îi vorbești. Bebelușilor le plac fețele și te vor privi și vor reacționa în timp ce le vorbești.
- Povestește-i despre ceea ce faci în timp ce îl hrănești, îi schimbi scutecul sau îl îmbăiezi.
- Cântă-i! Acest lucru îl ajută să se familiarizeze cu ritmul limbajului.
- Repetă sunetele pe care le face bebelușul, asta îi învață lecții despre ascultare și schimbul de rânduri într-o conversație.
- Vorbește-i pe un ton melodios, ajută la captarea atenției bebelușului.
6 până la 12 luni
- Numește și arată spre lucruri pe care le puteți vedea amândoi, de exemplu: „Uite, o pisică!”. Acest lucru îl ajută pe bebeluș să învețe cuvinte, iar în timp va începe să te imite. Pe măsură ce crește, adaugă mai multe detalii, cum ar fi: „Uite, o pisică neagră!”.
- Răsfoiește cărți împreună cu bebelușul, nu trebuie să citești neapărat cuvintele de pe pagină, doar vorbește despre ceea ce vezi.
- Oferă suzeta doar la ora de somn. Este greu să înveți să vorbești cu o suzetă în gură. Ideal ar fi să renunțați complet la ea până la 12 luni.
- Joacă jocuri precum „cucu-bau” sau numărătorile amuzante de la jocul precum „de-a v-ați-ascunselea”. Acestea îl învață pe bebeluș abilități importante. să ia rândul, să fie atent și să asculte.
12 până la 18 luni
- Dacă copilul tău încearcă să spună un cuvânt, dar îl greșește, pronunță corect cuvântul. De exemplu, dacă arată spre o pisică și spune „Pi!”, tu răspunde cu „Da, este o pisică”. Nu critica și nu-l certa pentru că a greșit.
- Îmbogățește vocabularul copilului oferindu-i alegeri, cum ar fi: „Vrei un măr sau o banană?”.
- Jucăriile și cărțile care fac zgomot îl vor ajuta să dezvolte abilități de ascultare.
- Cântați împreună cântece pentru copii, mai ales cele care au gesturi. Realizarea gesturilor ajută copilul să-și amintească cuvintele.
18 până la 24 luni
- Repetă cuvintele, de exemplu: „Unde sunt pantofii tăi?”, „Porți pantofi albaștri azi?” și „Hai să-ți punem pantofii”. Repetiția îl ajută pe copil să memoreze cuvintele.
- Folosește instrucțiuni simple – copilul tău va înțelege unele instrucțiuni la această vârstă, precum „Ia-ți haina!” sau „Închide ușa!”. Păstrează instrucțiunile scurte și simple pentru a-l ajuta să înțeleagă.
- Întreabă „Unde este…?” Roagă-l să arate spre urechea, nasul, piciorul lui și așa mai departe.
- Limitează timpul zilnic petrecut la televizor: jocul și ascultarea de povești sunt mai utile atunci când învață să vorbească.
2 până la 3 ani
- Ajută-l să construiască propoziții: copilul va începe să construiască propoziții simple în jurul vârstei de 2 ani. Încearcă să răspunzi folosind propoziții cu câteva cuvinte în plus. De exemplu, dacă spune „Jos șoseta”, răspunde cu „Da, dăm șoseta jos”.
- Atrage-i atenția spunându-i numele la începutul propoziției. Dacă îi pui o întrebare, oferă-i suficient timp să răspundă.
- Învață-l despre cuvinte care merg împreună. De exemplu, îi poți arăta o minge, un ursuleț și o zornăitoare și apoi spune „jucărie”.
- Începe să folosești sunete simbolice, cum ar fi „ups” sau „opa” când scapi ceva din greșeală, sau „miau” când îi arăți o imagine cu o pisică.
- Stinge televizorul și radioul: zgomotul de fundal îngreunează ascultarea.
- Vorbește în timp ce faci curățenie, copiii de această vârstă adoră să ajute. Povestește-i despre ceea ce faci în timp ce faceți cumpărături, gătiți sau curățați împreună.
Dacă ești îngrijorat de dezvoltarea vorbirii sau limbajului copilului tău, vorbește cu medicul de familie sau cu pediatrul. Dacă este necesar, aceștia îți vor recomanda o consultație la departamentul local de terapie pentru vorbire și limbaj. Dacă preferi, poți să-l duci pe copil direct la un terapeut pentru vorbire și limbaj.
La ce vârstă începe un copil să vorbească
Vorbirea bebelușului la 3 luni: La 3 luni, bebelușul tău ascultă vocea ta, îți urmărește fața în timp ce vorbești și se întoarce spre alte voci, sunete și muzică auzite în casă. Mulți bebeluși preferă vocea feminină în detrimentul celei masculine și sunt atrași de voci și muzică auzite încă din perioada intrauterină. La finalul celor trei luni, bebelușii încep să „gângurească” – o vocalizare veselă, blândă, repetitivă, asemănătoare unui cântec.
Vorbirea bebelușului la 6 luni: La 6 luni, bebelușul tău începe să repete sunete diferite, precum „ba-ba” sau „da-da”. Până la sfârșitul lunii a șasea sau a șaptea, bebelușii reacționează la numele lor, recunosc limba maternă și folosesc tonul vocii pentru a-și exprima fericirea sau supărarea. Unii părinți entuziasmați pot interpreta șirul de „da-da” ca fiind primele cuvinte – „tata!” – dar la această vârstă, gânguritul este de obicei doar o înșiruire de silabe fără sens sau înțelegere reală.
Vorbirea bebelușului la 9 luni: După 9 luni, bebelușii încep să înțeleagă câteva cuvinte de bază, precum „nu” și „pa-pa”. De asemenea, pot începe să folosească o gamă mai largă de sunete consonantice și tonuri ale vocii și să își folosească mâinile pentru a comunica.
Vorbirea bebelușului la 12-18 luni: Majoritatea bebelușilor spun câteva cuvinte simple, precum „mama” și „tata” până la sfârșitul primului an și acum încep să înțeleagă sensul lor. Ei răspund sau cel puțin înțeleg, chiar dacă nu ascultă întotdeauna, cererile simple de un singur pas, cum ar fi „Te rog, pune jos acel obiect!”.
Vorbirea bebelușului la 18 luni: Bebelușii de această vârstă spun mai multe cuvinte simple și pot arăta spre persoane, obiecte și părți ale corpului atunci când le denumești. Ei repetă cuvinte sau sunete pe care le aud de la tine, cum ar fi ultimul cuvânt dintr-o propoziție. Adesea omit începuturile sau sfârșiturile cuvintelor. De exemplu, pot spune „ică” în loc de „pisică” sau „piță” pentru „suliță sau apiță”.
Vorbirea bebelușului la 2 ani: La 2 ani, copiii încep să combine câteva cuvinte în fraze scurte de două până la patru cuvinte, cum ar fi „Mami, pa-pa”. Ei învață că cuvintele au înțelesuri care depășesc obiectele concrete, cum ar fi „cană” – cuvintele încep să însemne și idei abstracte, cum ar fi „al meu”.
Vorbirea bebelușului la 3 ani: Până la vârsta de 3 ani, vocabularul copilului se extinde rapid, iar jocurile „De-a…” le dezvoltă înțelegerea limbajului simbolic și abstract, cum ar fi „acum”, emoții precum „trist” și concepte spațiale precum „în”.
Când încep bebelușii să formeze propoziții?
De obicei, în jurul vârstei de 2 ani, ei încep să combine cuvinte simple în propoziții și fraze. Îi poți ajuta răspunzând cu propoziții complete atunci când ei folosesc doar câteva cuvinte. De asemenea, îi poți învăța despre cuvintele care se potrivesc împreună. De exemplu, arată-le o păpușă și un ursuleț de pluș și spune „jucărie”. Până la 3-4 ani ar trebui să poată folosi propoziții cu mai mult de patru cuvinte, să răspundă la întrebări simple de tip „Cine?”, „Ce?”, „Unde?” și „De ce?” și să povestească evenimente din grădiniță sau vizite la bunici. Totuși, ține minte că vârsta la care un copil ar trebui să înceapă să vorbească este diferită de la un copil la altul, la fel ca orice alt tip de dezvoltare.