Mămică și profesionistă, despre cum alegi un profesor bun de canto
- 2017-10-17
- 5672
Viorica Atanasov, mămică a 3 băieței și profesoară de canto, a scris cum îți alegi pun profesor bun de canto. Vedeți în continuare la ce ar trebui să acordați atenție:
1) Ceri diploma - studii muzicale și pedagogice.
2) Îl testezi : da ! Ai tot dreptul – dacă nu e capabil de un glissando pe minim trei octave, fără rupturi de emisie și nu știe de Barkley și vocal fry - caută altul!
3) Dacă face vocalize ce includ denumiri de note gen "la-do-mi-do-la" și te poartă pe gama cromatică rostind alte denumiri, decât înălțimea notei pe care o intonezi - fugi !
4) Dacă ai senzații de orice fel în zona faringelui după ce cânți sau cântând, și el nu intervine - fugi !
5) Dacă rămâi fără voce după o oră de cântat - fugi !
6) Ceri CV și recomandări.
7) Dacă a studiat doar instrumente și nu Canto sau Dirijat Coral - fugi!
8) Dacă încălzirea vocală durează mai puțin de 25 min. pentru vocile înalte și 30 pentru cele medii și grave, nu e de bine.
„Stimați "colegi" , nu mai pot tolera lipsa de profesionalism, e strigător la cer deja! Dacă ai senzația că reușești să intonezi, asta nu îți conferă dreptul să profesezi. E o vocație , dar și un bagaj imens de cunoștințe teoretice și abilități tehnice. Fiecare om care vine să-l învățați să cânte, vă încredințează visul lui și viitorul. Nu vă bateți joc de ei!”, a scris la final Viorica Atanasov.
Potrivit ei, dacă profesorul de canto nu este bun și vă pune să exersați greșit, atunci riscați să ajungeți cu noduli și necesitatea operării coardelor vocale.
Foto: arhiva personală