Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Pietrele pe amigdale: cauze, simptome, tratament naturist

Pietrele pe amigdale: cauze, simptome, tratament naturist

Pietrele pe amigdale nu trebuie confundate cu amigdalita. Acestea apar de regulă din cauza infecțiilor repetate ale amigdalelor palatine sau sinusurilor, dar pot surveni și pe fondul igienei orare precare. Respirația urât mirositoare, durerile în gât, tusea și durerile de urechi sunt câteva dintre simptomele determinate de pietrele pe amigdale, scrie csid.ro 

Aceste manifestări pot fi ameliorate cu remedii naturale. Dacă pietrele sunt de mari dimensiuni și simptomele nu dispar cu tratament naturist, există varianta unei intervenții minim invazive pentru îndepărtarea pietrelor, care durează doar câteva minute. Amigdalectomia sau scoaterea amigdalelor este rezervată doar cazurilor severe, în care nici o altă metodă terapeutică nu a funcționat.

Amigdalele ne protejează de infecții

Dr. Catrinel Beatrice Simion Antonie, spune că „Amigdalele palatine, căci așa se numesc acestea în mod corect, sunt două structuri de formă ovală, formate din țesut limfatic. Ca localizare, sunt situate în spatele gâtului, pe lateral, de o parte și alta a omușorului” 

Amigdalele palatine fac parte din sistemul imunitar al organismului și au rol de apărare împotriva infecțiilor, acționând ca un filtru împotriva virusurilor și bacteriilor care intră în corp prin cavitatea bucală. Atunci când amigdalele devin umflate, lucru ușor vizibil, ele de fapt „luptă” cu agenții patogeni.

Pietrele pe amigdale: de ce apar și cum se manifestă

Aceste pietre de culoare albă sau galbenă de pe amigdale se numesc în limbaj de specialitate tonsiloliți. Pe amigdale se găsesc în mod normal anumite crăpături denumite cripte. În aceste crăpături se pot depune bacterii și particule mici de mâncare, iar în timp acestea se calcifică, formându-se pietre. Majoritatea tonsiloliților sunt mici, de câțiva milimetri, însă pot ajunge chiar și la 1 cm sau mai mari, provocând un disconfort major pacientului.

Există câțiva factori de risc asociați cu această problemă medicală, cum sunt infecțiile repetate ale amigdalelor palatine (amigdalita cronică) sau sinusurilor (sinuzita cronică), dar și factori care țin de stilul de viață, spre exemplu igiena orală precară.

Ce simptome apar când avem pietre pe amigdale?

Prezența în sine a pietrelor de culoare albă sau galbenă pe amigdale reprezintă principalul simptom. Un alt simptom specific este halitoza sau halena, adică respirația urât mirositoare. Aceasta este cauzată de acumulare de bacterii și particule de hrană în crăpăturile amigdalelor.

De asemenea, amigdalele palatine pot apărea inflamate și umflate, iar pacientul poate avea durere în gât și durere la înghițire. Tusea iritativă, gustul neplăcut în gură și durerea de urechi sunt alte simptome asociate cu pietrele pe amigdale.

Tonsiloliții nu pun în pericol sănătatea, însă pot provoca un disconfort major pacienților din cauza simptomelor pe care le provoacă, în special respirația urât mirositoare.

Există mai multe opțiuni de tratament, de la remedii simple pe care le pot încerca pacienții acasă la proceduri medicale efectuate în cabinetul medicului ORL.

La capitolul remedii la domiciliu, pentru îndepărtarea pietrelor recomandăm gargara energică cu apă de gură sau folosirea dispozitivelor medicale cu un jet puternic de apă, cum sunt irigatoarele bucale. Uneori pietrele pot fi „forțate” să se desprindă de pe amigdale printr-o tuse puternică iar pacienții pot primi această indicație de a tuși.

Unii pacienții vor încerca efectiv să își scoată pietrele de pe amigdale folosindu-și degetele, periuța de dinți, bețișoare de ureche sau alte instrumente de acest gen. Acest lucru este contraindicat deoarece amigdalele sunt țesuturi sensibile și îndepărtarea forțată a pietrelor vine la pachet cu riscul de sângerare și infecție.

Dacă pietrele sunt de mari dimensiuni și provoacă simptome deranjante se poate indica o procedură medicală numită criptoliza amigdaliană. Aceasta este o tehnică specială, minim invazivă, ce durează doar câteva minute. Procedura de îndepărtare a pietrelor se face cu anestezie locală și are avantajul că nu prezintă risc de sângerare.

Sursă foto: educum.ro 

Share:

Articole recomandate