Sportul la 2-3 ani: ce activități să alegi pentru cel mic

Sportul la 2-3 ani: ce activități să alegi pentru cel mic

La 2-3 ani cel mic încă nu este apt să practice sporturi cu dificultate mare. Alegerea sportului potrivit trebuie să se facă în funcție de aptitudinile fizice sau motrice ale copilului. Copiii de 2-3 ani nu sunt capabili să fie atenți, să urmeze instrucțiuni și să înțeleagă toate recomandările instructorilor. Multe activități pe care le poate urma nu sunt considerate sporturi de performanță, dar oricum sunt forme de mișcare și trebuie încurajate constant.
 

Alergare

Că este vorba de întreceri cu alți copii sau pur și simplu explorarea naturii în pas alergător, copilul poate fi încurajat să alerge în voie, sub supraveghere atentă. Este un fel de jogging pentru copii, dar mai distractiv și neorganizat. Astfel, scoate-l mereu pe micuț afară și lasă-l să alerge și să facă mai multă mișcare fizică alături de alți copii.
 

Cățărări

După ce face primii pași și devine stăpân pe mersul lui, copilul se plictisește repede de mers și trece la altă etapă: cățărările. De pe la 1 an și ceva, va fi dornic să se cațere peste tot pe unde apucă - pat, mobilă, căruț, băncuțe etc. Dacă observi că adoră să se cațere, du-l în spații de joacă organizate unde sunt montate panouri speciale de escaladă și unde s-ar putea distra punând în practică noul „hobby".
 

Înot

Micuții pot fi introduși în bazin și pot face cunoștință cu apa din piscină încă de când sunt bebeluși. Însă abia după vârsta de 3 ani pot învăța și respecta directivele instructorilor pentru a înota. Pe la 2 ani și jumătate, copilul poate lua lecții de inițiere în înot.
 

Gimnastica ritmică

Mișcările de gimnastică, alături de un instructor specializat, pot fi inițiate încă de la 2 ani, însă primele lecții vor fi luate abia după 3 ani. Gimnastica este un sport potrivit adesea pentru fete, dar există și băieți pasionați de acest gen de sport. Se pune accentul pe coordonare, flexibilitate, echilibru etc.
 

Bicicleta

Copilul poate fi învățat să meargă pe bicicletă de la vârste foarte mici. Încă de la 2-3 ani, copilul poate exersa și învăța mișcările de bază de pe biciclete care au roți ajutătoare, pentru ca, treptat, să înceapă să meargă fără suport.
 

Volei, fotbal sau baschet

Nu te gândi să cauți un club sportiv în care să înscrii copilul pentru a face aceste sporturi. La 2-3 ani nu ai nicio șansă să-l înveți să practice organizat sau în echipă astfel de activități. Însă este de ajuns ca micuțul să aibă o minge pentru ca voi, părinții, să-l ajutați să descopere care sunt mișcările de bază în volei, baschet sau fotbal.

Foto: amazon.com Informații: copilul.ro

Adaugă comentariu