Nereguli depistate în grădinițele private din capitală

Nereguli depistate în grădinițele private din capitală

În perioada 10 – 13 ianuarie curent, o comisie formată din specialiştii Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chişinău, a iniţiat controlul inopinat al instituţiilor private de învăţământ preşcolar, de rând cu cele de stat, informează cspchisinau.md.

În total, au fost evaluate 10 instituţii, atenţia sporită fiind concentrată pe organizarea alimentaţiei copiilor, nivelul de corespundere a meniurilor la normele în vigoare, adaptarea la cerinţele impuse, modalitatea de preparare a bucatelor corespunzătoare vârstei copiilor, or, instituţiile de tip-creşă sunt frecventate de copii cu vârsta de un an, evaluarea condiţiilor sanitaro-igienice a încăperilor unde se prepară şi se servesc mesele zilnice etc.

De menţionat că o cauză a verificărilor a servit şi atitudinea părinţilor, care au sesizat CSP municipiul Chişinău, prin adresarea mai multor petiţii, privind aspectele enumerate mai sus.

Drept urmare, în instituţiile private, au fost constatate mai multe abateri şi nereguli, cum ar fi:

– organizarea alimentaţiei copiilor, în primele zile ale anului curent, cu mari devieri de la meniul-model coordonat în modul stabilit,

– neexecutarea normelor naturale la produsele alimentare de bază pentru un copil în zi: valoarea energetică a bucatelor calculate este sub norma impusă, iar cantitatea de proteine, lipide și grăsimi este insuficientă,

– cantitatea de fructe şi legume – destul de limitată,

– necoordonarea meniurilor cu Serviciul de Supraveghere de Stat,

– lipsa probelor diurne,

– folosirea produselor lactate fără prelucrare termică,

– nerealizarea triajului bucatelor gata.

De asemenea, au fost stabilite cazuri de recepționare a produselor alimentare (lactate) în lipsa actelor de confirmare a calităţii și inofensivităţii acestora, încălcări în procesul de igienizare a vaselor și a suprafețelor de contact, confirmate prin rezultatele investigaților de laborator, încălcarea recepturii de preparare a bucatelor, prepararea bucatelor în lipsa condițiilor necesare.

Totodată, în timpul evaluării, într-o grădiniţă, a fost cu regret constatat faptul că furnizorul produselor alimentare este unul dintre cei implicaţi în scandalul licitaţiilor publice trucate, care este introdus în lista neagră. Inexplicabil este şi faptul că administratorul grădiniţei respective este în acelaşi timp administrator şi la o grădiniţă de stat.

Toate instituţiile private de învăţământ preşcolar, care au înregistrat nereguli, au primit prescripţii sanitare cu termen de executare foarte restrâns, după care vor urma controale repetate, privind executarea prescripţiilor.

Revista Odoraș a contactat directorul unei grădinițe private pentru a afla opinia acestora vizavi de informațiile apărute în presă. La care acesta a spus că nu este la curent cu informațiile publicate, și că urmează să comenteze în timpul apropiat. 

Foto simbol: ziarulceahlaul.ro

Adaugă comentariu