Dacă părinţii nu-şi dau acordul, grădiniţa nu poate fi închisă pe timpul verii!

Dacă părinţii nu-şi dau acordul, grădiniţa nu poate fi închisă pe timpul verii!

Închiderea grădinițelor de stat pe perioada verii este una dintre cele mai discutate teme în ultima perioadă, în rândul părinților. Site-urile de socializare au devenit un teren propice pentru dezbateri, după ce Direcția Generală Educație, Tineret și Sport (DGETS) a anunţat că mai multe grădiniţe din capitală urmează se închidă pe perioada verii.

 

Părinţi impuşi să semneze?

Nemulțumirea multor părinți a pornit de la faptul că anul acesta se închid multe dintre instituțiile care nu au făcut-o niciodată anterior. “Situația cu sistarea activității grădinițelor pe perioada verii (cu excepția cazurilor de reparații capitale, în special a blocurilor alimentare) se petrece în felul următor: părinții sunt anunțați despre faptul că grădinița se închide și li se propune/impune să scrie sau să semneze acorduri pentru închiderea ei. În baza acordurilor strânse de la părinți, în baza argumentării că la grădiniță va fi frecvență redusă, DETS de sector adoptă decizia de închidere a grădiniței”, spune o mămică. „Grădinița 141 va fi închisă luna iulie. Unii părinții nu au scris cerere cu mâna lor, acestea au fost scrise de educatori și apoi au fost puși să le semneze. Culmea e că pe cereri era scris “copilul pleacă la bunici”, se plânge o altă mamă. 

Din acest considerent, mulți părinți nu au unde duce copii pe perioada sistării instituției pe care o frecventează copii lor, fapt ce-i impune să își ia concediu din cont propriu, sau pentru că grădinița propusă spre frecventare pentru această perioadă nu este pe placul părinților, din mai multe motive: este prea departe, copilul se adapteză greu într-un nou colectiv, condițile nu corespund așteptărilor. S-a creat confuzie inclusiv în ceea ce privește data închiderii grădinițelor, dar și perioada sistării, acestea variind de la o instituție la alta. Astfel, unele se închid pentru toată vara, altele doar pentru câteva săptămâni.

 

BOTANICA – sector lider la închiderea grădinițelor

Pe site-ul DGETS este indicat că: “Începând cu 01.07.2016 va fi suspendată activitatea temporară a instituțiilor de educație timpurie (perioade diferite, coordonate cu șefii DETS din sectoare, inclusiv: sectorul Botanica -  gr. nr. 35, 44, 49, 71, 90,  98, 99, 103, 104, 112, 120, 122, 123, 124, 139, 141, 152, 153, 165,  180, 182, 216 ( la 10 din ele se va repara capital blocul alimentar); sectorul Buiucani - gr. nr. 26, 54,  63, 75, 183; sectorul Ciocana -  0; sectorul Centru - gr. nr.73, 194; sectorul Rîșcani - gr. nr.56, 118”. Astfel, lider la închiderea grădinițelor în acest an este DETS din sectorul Botanica, cu 22 de grădinițe sistate la activ.

 

 

„Dacă părinţii nu-şi dau acordul, grădiniţa nu poate fi închisă”

L-am contactat pe Anatol Ivanu, șeful direcției din sectorul Botanica, pentru a afla cum explică dumnealui situația creată. “Reprezentanții DETS Botanica împreună cu directorii de grădinițe sunt la etapa de tratative cu părinții, astfel, că nu există încă un ordin semnat de Direcția Generală Educație, Tineret și Sport. Vreau să dezinformez zvonurile precum că părinții ar fi impuși să semneze, deși nu neg - închiderea grădinițelor ar însemna o economie substanțială pentru perioada verii, când numărul copiilor scade de trei ori și o posibilitate de a le acorda concedii angajaților grădinițelor  în perioada de vară când frecvența copiilor e foarte redusă  și nu în perioada când grădinițele sunt pline de copii. Dar, în instituțiile unde părinții nu-și dau acordul (refuză să semneze cererile) de sistare a activității grădinițelor pentru perioada verii, acestea nu se închid.” Şeful direcţiei spune că pentru asta e nevoie de semnătura a mai mult de 30 de părinţi, care refuză închiderea grădiniţei. Declarația lui Anatol Ivanu este confirmată și de unul din părinți: “Grădinița nr.100 nu avea defel bucătar și au vrut să o închidă, dar părinții au fost contra. Am mers și la direcție. În cele din urmă s-a găsit bucătar, iar grădinița va lucra toată vara, cu toate că se începuse să se strângă acordurile părinților, pentru a închide grădinița pentru două luni”.

Astfel, toți părinții care sunt în impas în ceea ce privește transferul copilului într-o altă instituție preșcolară, sau sunt în imposibilitate de a-i duce la bunei, au la dispoziție încă aproximativ două săptămâni pentru a scrie refuz pentru sistarea grădiniței pe care o frecventează copilulul lor.

Foto: gradinitamea.md

Adaugă comentariu