Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

(FOTO) Peste 900 de grădinițe din Republica Moldova au fost reparate de România. Investiția a depășit 26 de milioane de euro

(FOTO) Peste 900 de grădinițe din Republica Moldova au fost reparate de România. Investiția a depășit 26 de milioane de euro

Ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu, i-a prezentat deputatului PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, informații privind sprijinul acordat de către România majorității grădinițelor de copii din Republica Moldova. Astfel, ministrul comunică lista instituțiilor de învățământ preșcolar din Republica Moldova construite, renovate sau dotate cu sprijinul financiar al României, precum și o serie de alte elemente de interes.

Lista instituțiilor preșcolare propuse spre finanțare de către Guvernul României a cuprins un număr total de 911 grădinițe, defalcat pe raioane și municipii după cum urmează: Anenii Noi (20), Basarabeasca (9), Briceni (26), Cahul (22), Cantemir (12), Călărași (20), Căușeni (22), Cimișlia (19), Criuleni (18), Dondușeni (11), Drochia (23), Dubăsari (12), Edineț (29), Fălești (22), Florești (26), Glodeni (22), Hâncești (40), Ialoveni (41), Leova (23), Nisporeni (27), Ocnița (15), Orhei (53), Rezina (33), Râșcani (21), Sângerei (34), Soroca (31), Strășeni (26), Șoldănești (12), Ștefan Vodă (24), Taraclia (4), Telenești (25), Ungheni (38), UTA Găgăuzia (38), municipiul Chișinău (11) și municipiul Bălți (1). Cel mai are beneficiar a fost raionul Orhei, cu 53 de grădinițe reabilitate pe banii statului român, la polul opus situându-se municipiul Bălți, care a propus spre finanțare doar un singur proiect.

Ministrul Afacerilor Externe precizează că până în prezent România a acordat 26 de milioane de euro pentru reabilitarea instituțiilor școlare din Republica Moldova.

Acest sprijin nu este acordat direct instituțiilor preșcolare din Republica Moldova și nici autorităților publice locale de nivelul I sau II, ci administrației publice centrale, fiind gestionat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM), instituție creată acum 20 de ani cu sprijinul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin gestionarea asistenței externe.

 

Sursa: argumentul.info, fism.gov.md

Share:

Articole recomandate