Sancțiuni aspre pentru 24 de instituții de învățământ care nu respectă normele sanitare

Sancțiuni aspre pentru 24 de instituții de învățământ care nu respectă normele sanitare

Ca urmare a activității inspectorilor specialiști din domeniul sănătății publice și siguranței alimentelor, care au evaluat calitatea meniurilor și condițiile sanitare din grădinițe și școli, două instituții de învățământ au rămas fără autorizații sanitare, 22 și-au sistat temporar activitatea, iar patru angajați au fost concediați. De asemenea, au fost întocmite 608 prescripții sanitare și 108 procese verbale pentru abateri administrative. 

În cursul controalelor, s-a constatat că peste 50 la sută dintre grădinițele și școlile din Republica Moldova nu respectă în mod integral recomandările Ministerului Sănătății pentru un regim alimentar sănătos. În același timp, mai multe instituții de învățământ nu dispun de condițiile necesare pentru acordarea ajutorului medical de urgență.

Doar 52 la sută din școli și 38 la sută din grădinițe respectă în totalitate meniurile noi aprobate de Ministerul Sănătății. Unele instituții nu dispun de fișe tehnologice pentru prepararea bucatelor, așa cum prevede regulamentul. 

Specialiștii au descoperit că 45 la sută dintre punctele medicale din grădinițe nu sunt asigurate cu toate medicamentele strict necesare. Această lacună a fost depistată și în 28 la sută dintre școli. De asemenea, 12 la sută dintre instituțiile preșcolare nu au planuri de profilaxie a bolilor diareice acute și toxiinfecțiilor alimentare. Cerința respectivă este ignorată și de 7,3 la sută dintre școli.

În același timp, în mai multe instituții de învățământ nu sunt respectate integral normele igienice și sanitare. În peste 10 la sută dintre grupurile sanitare din școli lipsește săpunul lichid. Aceeași situație a fost atestată și în aproape 9 la sută dintre instituțiile preșcolare.

În total, 1421 de grădinițe și 1261 de școli au fost evaluate de Centrul Național de Sănătate Publică și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor în luna aprilie 2017, la solicitarea Ministerului Sănătății. Tuturor unităților de învățământ controlate li s-a cerut să se conformeze cât mai repede cerințelor sanitare și alimentare, fiind informate că nerezolvarea problemelor va atrage sancțiuni și mai dure în viitor. 

Revista Odoraș a luat legătura cu reprezentații Ministerului Sănătății pentru a afla care este situația cu copiii care frecventau instituțiile de învățământ care și-au sistat activitatea, la care ni s-a răspuns că deocamdată nu se cunoaște această informație.

Foto: gradinita-mamisitati.ro

Adaugă comentariu

Închide