Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Cum să evitați intoxicațiile alimentare în perioada sărbătorilor. Recomandările ANSA

Cum să evitați intoxicațiile alimentare în perioada sărbătorilor. Recomandările ANSA

În ajunul sărbătorilor de iarnă, majoritatea oamenilor se gândesc la masa de sărbători, pentru a trăi din plin magia Crăciunului, alături de familie și de cei dragi.

În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vine cu o serie de recomandări necesare pentru a evita produsele neconforme, dar și risipa alimentară, care a devenit o problemă majoră la nivel mondial:

  • Procurarea produselor alimentare doar din locuri special amenajate, dotate și autorizate, care au fost supuse expertizei sanitar-veterinare a ANSA;
  • Evitarea produselor alimentare vândute de persoane și din locuri neautorizate (străzi, „portbagajele mașinilor”) chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic. Rețineți! Acest comerciant nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu poate elibera bon de casa, cu care să puteți justificată tranzacția comercială în cazul unui produs neconform;
  • Verificarea aspectului exterior al produsului: mirosul, culoarea, consistența și lipsa caracteristicilor unui produs alterat (lipicios, țesuturi intacte, suprafețe deteriorate etc.);
  • Carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal până la roșu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma inițială şi să nu prezinte suprafața lipicioasă, urât mirositoare. Atrageți atenția la ștampila de control sanitar-veterinar;
  • Carnea achiziționată, ca fiind refrigerată, se va transporta cât mai rapid la domiciliu, în condiții igienice, pentru a fi păstrată în frigider;
  • Produsele preambalate, care prezintă  ambalajele deteriorate și pentru care există suspiciunea deteriorării conținutului, nu trebuie procurate!
  • Să se citească corect eticheta produsului, a informației privind termenul de valabilitate a alimentelor. Mențiunile făcute pe etichetă trebuie să fie clare, lizibile, prezentate într-un loc vizibil pentru consumator, în condițiile normale de cumpărare și utilizare, nu trebuie să fie acoperite sau separate prin alte inscripții sau desene;
  • În unități comerciale (piețe, magazine), alături de produsele lactate  se vând și produse alimentare ce au în componența lor grăsimi vegetale. Consumatorii pot solicita vânzătorilor informații suplimentare cu privire la proveniența, calitatea și trasabilitatea produselor pe care doresc să le procure;
  • La procurarea ouălor examinați aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, integră, mată, poroasă, fără pete și miros.
  • Produsele de patiserie neambalate se vor comercializa în recipiente curate, în spații curate, fiind servite numai cu ustensile speciale. Pentru produsele de patiserie preambalate, termenul de valabilitate este stabilit de producător și se va inscripționa pe etichetă/ ambalaj;
  • Atenție și la preț! Verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă.

Un alt lucru important pe care ni-l recomandă autoritățile este să ne asigurăm că festivitățile sunt organizate doar în locuri autorizate.

„Acceptarea, în cadrul unităților de comerț și alimentație publică, a produselor alimentare preparate în condiții casnice este interzisă! Totodată, ANSA atenționează cetățenii să consume alimente moderat, fără a face risipă.

S-a constatat că, în Republica Moldova, anual, fiecare cetățean aruncă la gunoi, aproximativ 170 de kilograme de mâncare (în cea mai mare parte mâncare gătită, fructe și legume), iar, în perioada sărbătorilor, cantitatea de alimente aruncate este, în medie, cu circa 30% mai mare decât în zilele obișnuite”, se menționează într-un comunicat de presă emis de către specialiștii de la ANSA.

Pentru a diminua acest fenomen, responsabilii ne recomandă:

  1. Planificarea zilnică a meselor;
  2. Utilizarea surplusului de produse de la prepararea meselor anterioare;
  3. Servirea mai puțin în farfurie și adăugarea doar dacă este cazul;
  4. Utilizarea caserolele pentru păstrarea alimentelor sau congelarea bucatelor gătite în plus;
  5. Depozitarea alimentelor în mod corespunzător (conform indicațiilor de pe etichete);
  6. Deplasarea la magazin sau la piață cu lista de cumpărături pregătită în prealabil;
  7. Achiziționarea şi consumul produselor aflate la reduceri sau aproape de atingerea datei durabilității minimale, cu condiția că acestea vor fi utilizate cât mai curând posibil;
  8. Transformarea deșeurilor alimentare în compost (dacă este posibil).

„Stimați consumatori! Fiecare dintre noi avem un rol important în reducerea risipei alimentare prin consumul moderat de alimente, planificarea, pregătirea și stocarea lor! Este o metodă în plus de a economisi bani și de a menține un mediu curat și sănătos. Cu eforturi minime, risipa alimentară poate fi redusă!”, ne mai atenționează cei de la ANSA.

Share:

Articole recomandate