Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Cu ce boli se pot alege copiii de la școală sau grădiniță

Cu ce boli se pot alege copiii de la școală sau grădiniță

Copiii sunt predispuși diferitelor boli, atunci când se află în colectivitate. După începerea  anului școlar și revenirea în colectivitate – la grădiniță sau la școală – pot apărea tot felul de probleme de sănătate.

Herpangina este o boală infecțioasă cauzată de virusuri din familia enterovirusurilor și este foarte întâlnită la copiii între 1 și 10 ani. Se manifestă prin mici erupții apărute în interiorul cavității bucale. Virusul se găsește în salivă și în fecale și se transmite din cauza unei igiene precare. Copilul trebuie să învețe să se spele cât mai des pe mâini, să nu împrumute jucării. Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale gripei sau ale răcelii: temperatură, dureri în gât, apoi apar ulcerațiile în cavitatea bucală. Copilul are o stare generală proastă, nu are poftă de mâncare, are vezicule și la nivelul cavității bucale (se inflamează ganglionii limfatici) și așa mai departe.

Scarlatina, cauzată de un streptococ, este o boală foarte contagioasă și în colectivități poate duce la epidemii. Microorganismul vinovat se răspândește pe cale respiratorie, fie direct, prin picăturile de salivă împrăștiate în aer în timpul vorbirii, în urma strănutului, fie indirect, prin obiecte contaminate. Simptome: Febră 39-40°C, dureri în gât și vărsături. Copilul are o stare de agitație, nu are poftă de mâncare și îl doare rău în gât când înghite. Ganglionii sunt măriți și dureroși la pipăit.

Parazitoze intestinale. Cel mic poate prezenta următoarele simptome: nu are poftă de mâncare, are greață, vărsături, balonare, constipație sau diaree. Aceasta poate fi o boală parazitară. Infecțiile cu limbrici, giardia lamblia, oxiuri pot apărea după ce copilul a mâncat fără să se spele pe mâini, a băut apă contaminată sau a intrat în contact cu o persoană purtătoare de paraziți.

Pediculoza este dată de păduchi, insecte care trăiesc la nivelul pielii și se hrănesc cu sânge. Infestarea apare atunci când aceste insecte se înmulțesc foarte mult. Există pe piață, în farmacii, tot felul de produse care omoară insectele și ouăle acestora. Dar, când apare această problemă, de urgență anunțăm personalul școlii, nu mai ducem copilul în colectivitate, pentru că pediculoza se răspândește foarte repede. Urmărim să vedem dacă tratamentul își face efectul. Dacă nu, cerem sfatul medicului de familie, al pediatrului, pentru a nu ajunge la complicații. De reținut: igiena este foarte importantă, și cea a corpului, și a scalpului, și a hainelor. Copiii trebuie învățați să nu împrumute haine de la alți copii, căciulițe, pălării, șepci etc.

 

Sursa: doctorulzilei.ro; pravmir.ru

Share:

Articole recomandate