Cunoscutul neonatolog, Victoria Sisoev oferă detalii importante despre îngrijirea nou-născutului
- 2017-12-07
- 35676
E ușor să lucrezi cu mamele informate, tocmai din acest motiv la fiecare eveniment organizat de Odoraș.md sunt invitați diverși medici specialiști pentru a educa viitoarele mămici și în general părinții. La ultima ediție din anul 2017- Festivalul Gravidelor - au fost abordate mai multe subiecte, iar medicul neonatolog, Victoria Sisoev a explicat amănunțit graviduțelor tot ce trebuie să cunoască despre nou-născut în primele 40 de zile.
Aflat în mediul uterin, adică în burtica mamei, bebelușii sunt în siguranță. Se află într-un confort termic de 37 de grade Celsius, se simt protejați, nu îi afectează presiunea gravitațională, și zgomotele sunt diminuate până ajung la ei, fiind adaptați la condițiile de întuneric, de asemenea. Trecerea bruscă la alte condiții, mai ales lumina, reprezintă un stres enorm pentru nou-născuți, ne spune medicului neonatolog, Victoria Sisoev. Dar e un stres inevitabil, prin care trebuie să treacă acesta, urmând a fi foarte importantă adaptarea copilului la mediul extrauterin.
Astfel, imediat după naştere, bebeluşul este evaluat după scorul Apgar. Nota care se acordă copilului la naştere evaluează starea de sănătate a celui mic şi capacitatea lui de adaptare la mediul extrauterin. Medicii măsoară capacitatea copilului de a răspunde la stimuli, precum şi semnele lui vitale. Astfel, sunt verificaţi cinci factori: pulsul, respiraţia, culoarea, activitatea şi tonusul muscular şi reflexele. Copilul primeşte o notă de la 0 la 2 pentru fiecare categorie, iar cele cinci rezultate sunt adunate pentru a obţine nota finală. Scorul total poartă numele de scor Apgar. Evaluarea este făcută la fix 1 minut şi încă o dată la 5 minute. Un scor cuprins între 7 şi 10 este considerat normal. Astfel, dacă micuţul tău primeşte o notă cuprinsă în acest interval, nu se iau măsuri suplimentare. Un scor mai mic presupune alte măsuri pentru a-l ajuta pe copil să se adapteze la mediul extrauterin.
La fel, el, nou-născutul este supus rapid procedurilor precum:
– curăţarea căilor nazale cu o pompă de aspirare;
– antropometria (măsurarea greutăţii, circumferinţele capului şi lungimea)
– aplicarea unui unguent oftalmic (cu excepția copiilor prematuri) de eritromicină 0,5% sau tetraciclină 1% pentru a preveni infecţiile la ochi.
Toate acestea se petrec foarte rapid, urmând ca personalul să învelească pruncul într-o păturică și să îl așeze la sânul mamei, iar începând cu acest moment copilul trăiește perioada de adaptare propriu-zisă. Neonatologul Victoria Sisoev a povestit cât este de important contactul „piele la piele”. „Mama este termoforul natural pentru copil, iar laptele este iubirea materializată a mamei”, a menționat aceasta.
În cazul în care copilul a venit pe lume în urma operației de cezariană, contactul respectiv urmează a fi făcut cu tatăl copilului. Or, „copilul trebuie să se colonizeze cu flora bacteriană a familiei în primele clipe ale vieții.”
De asemenea, așa cum mama are nevoie de restabilire după naștere, așa și copilul. Deci, e ceva normal ca acesta să cadă într-un somn profund, din care este dificil de trezit, dar nici nu e nevoie.
În primele 6 ore de la naștere, tuturor născuților li se administrează vitamina K injectabilă, pentru coagularea sângelui. Tot în prima perioadă se administrează vaccinurile necesare micuțului: HVB, contra hepatitei B, și BCG, contra tuberculozei. Chiar dacă medicul afirmă că foarte mulți părinți, odată aflați în spital, deja sunt ferm convinși de alegerea lor în privința vaccinului, ea regretă când nou-născutul este externat nevaccinat, fiind supus astfel marelui focar de boli găsit în mediul străin încă pentru el. De aceea, vine cu îndemnul de a analiza bine decizia pe care o iau, căci viața copilului e strâns legată de aceasta.
Tot ea critică grav concepția greșită a unor părinți, poate chiar și medici din alt domeniu, precum că nou-născutul nu posedă substratul neurologic pentru percepția durerii sau imaturitatea cortexului și cu atât mai mult faptul că nu memorizează durerea. Total greșit! „Copilul memorizează durerea la nivel de subconștient”, avertizează Victoria Sisoev, medic neonatolog, Medpark.
Sursa foto: totuldespremame.ro