Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

De ce copilul încă face pipi în pat?

De ce copilul încă face pipi în pat?

Copiii care fac pipi în pat nu o fac din plăcere sau pentru a enerva pe cineva. Nu e vorba nici de o problemă mentală. În majoritatea cazurilor problema este una de ordin fizic sau psihologic.

Unii copii reușesc să-și controleze instinctul de urinare pe parcursul zilei, însă nu o mai pot face și pe timpul nopții. În cazul copiilor mici, părinții consideră incontinența urinară drept rezultatul lipsei de maturizare. Însă pe măsură ce timpul trece, copilul crește, dar problema rămâne nerezolvată, trebuie căutate soluții pentru că în majoritatea cazurilor motivul e de ordin fizic sau psihologic.

Specialiștii menționează câteva motive pentru care copiii mai mari continuă să ude patul:

- Nu se pot trezi când au vezica plină.

- Produc mult mai multă urină atunci când dorm, spre deosebire de alți copii.

- Capacitatea vezicii urinare a unor copii este mai mică decât a altora.

- Trec printr-o situație care le afectează starea emoțională, cum ar fi nașterea unui frate, separarea părinților, moartea unei rude etc.

Pot exista multe motive pentru care un copil continuă să facă pipi în pat. Pentru a găsi o soluție, este esențial să fie identificată cauza.

Consecințe pentru copil

Udatul patului este o problemă în primul rând pentru copil. Se simte rușinat pentru că știe că nu e bine ce face. Mai mult decât atât, dacă ar afla și alții, atunci s-ar amuza pe seama lui, motiv pentru care e tentat să renunțe la activitățile sociale, cum ar fi ieșitul în parc cu partenerii de joacă.

Copilul dezvoltă, de asemenea, un sentiment de vinovăție, deoarece devine conștient de grija părinților, de faptul că de fiecare dată când face pipi în pat, aceștia trebuie să schimbe cearșafurile, să le spele, să-i dea alte pijamale etc.

Drept urmare, stima de sine a copilului este afectată. Pot apărea și alte probleme psihologice, cum ar fi tristețea, anxietatea, frica. Rolul părinților este de a arăta înțelegere și de a liniști copilul. Este important să înțelegem că nu trebuie să-i reproșăm niciodată în aceste cazuri, ci mai degrabă să stabilim un dialog care să-l motiveze să rezolve problema fără a-l face să se simtă inconfortabil.

Ce ar trebui să faci în cazul în care copilul încă face pipi în pat:

Nu-l speria și nu-l pedepsi.

Acordă o atenție deosebită cuvintelor pe care le folosești atunci când abordezi problema, pentru a nu-l răni emoțional.

Motivează-l să depășească acest blocaj.

Când trebuie să facă pipi în timpul zilei, cere-i să se abțină un timp și urmărește cum se comportă. În acest fel, vei putea înțelege dacă simte cu adevărat nevoia de a merge la baie.

Când face pipi, spune-i să se oprească pentru câteva secunde: acest lucru favorizează controlul voluntar al sfincterului.

Pe un calendar pe care îl puteți crea împreună, pune un autocolant cu o fețișoară zâmbitoare atunci când s-a trezit cu patul uscat. Dacă primește trei autocolante zâmbitoare timp de trei zile la rând, promite-i o surpriză.

După ce a reușit să se controleze timp de trei zile, crește obiectivul pentru a obține recompensa.

 

Sursa: copilul.ro; zen.yandex.ru; litlleone.com

Share:

Articole recomandate