Experiența unei mame: De ce țin neapărat ca copiii mei să se culce la ora 7 seara

Experiența unei mame: De ce țin neapărat ca copiii mei să se culce la ora 7 seara

O mămică povestește pe portalul specializat copilul.ro experiența sa de a-și culca copiii destul de devreme seara. Multe mame de la noi ar zice că e imposibil așa ceva sau pur și simplu nu ar fi de acord, dar din ceea ce găsim și la specialiști, culcatul mai devreme a copiilor este benefic și pentru ei, și pentru părinți. Vedeți mai jos povestea acestei mame.

Înainte să am copii, eram o persoană matinală, căreia îi plăcea să se trezească devreme și să-și bea cafeaua în tihnă în timp ce citea o carte. După ce a venit pe lume primul nostru copil am realizat că nu eram tocmai genul matinal pentru că nu era nimic relaxant în a mă trezi la 5.30 în fiecare dimineață. M-am chinuit să mă obișnuiesc cu noua rutină de dimineață și uneori o anticipam cu groază, îmi foloseam copilul pe post de alarmă și nu era deloc bine.

După câteva luni în care rutina de dimineață devenise stresantă am realizat că ceva trebuia să se schimbe. Am citit o mulțime de articole despre cum să-ți faci copilul să doarmă până mai târziu și am încercat o grămadă de sfaturi ale altor mămici așa că am decis să încerc câteva lucruri noi, care să mă ajute să revin la diminețile mele energizante, de dinainte să am un copil.

În primul rând, am început să o culc pe cea mică la 7 în fiecare seară

Paradoxal! Dormea mai mult dimineața dacă o culcam mai devreme seara! Și am simțit că am puțin mai multă libertate în acest fel pentru că aveam din nou puțin timp de petrecut cu soțul înainte de a merge la culcare. Era fix de ce aveam nevoie în familia noastră pentru că am realizat că noi toți ne simțeam mai bine cu un program de somn structurat.

În al doilea rând, mi-am recuperat diminețile relaxante de altădată! Copiii noștri merg la culcare la 7 seara și se trezesc la 7 dimineața.

Maternitatea este minunată, însă te poate extenua fizic și psihic. Îmi era dor de diminețile relaxante în care aveam timp pentru mine și în plus aveam nevoie din nou de acele dimineți revigorante ca să am energia și răbdarea necesare pe parcursul zilei pentru doi copii mici.

Nu în mod surprinzător, odată ce am început să ne culcăm copiii devreme seara, îmi era mai ușor să mă trezesc din nou dimineața devreme, înainte ca ei să-mi dea alarma, ceea ce mi-a permis să am câteva minute pentru mine la începutul fiecărei zile.

De ce este bine sa stabilești un program de somn fix

Deși ca proaspătă mămică aveam tendința să sar imediat ce auzeam un zgomot din camera bebelușului nostru, am descoperit că dacă așteptam puțin înainte de a intra la ea în cameră atunci când se trezea stabileam de fapt limitele unui program de somn fix prin care copilul nostru învăța că s-ar putea ca mami și tati să nu vină imediat ce se trezește și că atât timp cât este fericită și în siguranță în pătuț, nu este nimic rău în asta.

Faptul că am stabilit un program de somn care să înceapă cu o ora de culcare seara mai devreme, mi-a oferit mai mult timp pentru mine, timp de care, cu doi copii mici, aveam disperată nevoie. Această rutină nu a schimbat doar obiceiurile de somn ale copiilor, ci mi-a acordat mie puțin timp atât dimineața, cât și seara.

 

Sursa: copilul.ro; detstrana.ru

Adaugă comentariu

Închide