Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Copiii se îneacă în liniște. SEMNE pe care trebuie să le știi!

Copiii se îneacă în liniște. SEMNE pe care trebuie să le știi!

Copiii nu se îneacă aşa cum crede fiecare dintre noi. Procesul nu este însoţit de strigăte sau mişcări violente, ci are loc în linişte şi în secunde numărate. Citeşte mai jos să afli cum îţi poţi salva copilul şi căror aspecte trebuie să acorzi atenţie.

Mario Vittone, a publicat pe blogul său un articol în care ilustrează înecul unei fetiţe aşa cum nici nu ni-l imaginam. Salavamarul a mai menţionat care sunt simptomele unei persoane aflate în pericol şi ce trebuie să facem în acel moment:

"Un salvamar sare de pe ponton direct în apă şi începe să înoate cu viteză maximă. Ţine ochii fixaţi pe victimă şi înoată către un cuplu aflat în raza lui. “Cred că i se pare că te îneci”, îi spune soţul soţiei sale. Până acum ce doi se stropiseră şi se jucaseră, iar acum pur şi simplu s-au oprit şi se uitau la salvamar. “Suntem în regulă, de ce înoată spre noi?”, întreabă ea. “Nu este nici o problemă”, strigă soţul către salvamar, care continuă să înoate la viteză maximă. Salvamarul înoată printre cei doi şi la nici trei metri de aceştia se îneca fiica cuplului. Salvată, fiica de nouă ani şi-a strigat tatăl printre lacrimi."

Vă întrebaţi cum e posibil ca salvamarul la mai mult de 15 metri distanţă să îţi dea seama că fetiţa se îneca, pe când părinţii la mai puţin de 3 metri nu au sesizat nimic?

Salvamarul Mario Vittone a publicat un articol în care informează că înecul nu este aşa cum şi-l imaginează fiecare dintre noi. Nu se manifestă prin mişcări violente şi strigăte de ajutor. Salvamarul este instruit ani buni să depisteze semnalele de alarmă care nu conincid cu cele pe care ni le imaginăm noi şi care sunt prezentate în filme.

“Înainte de a-şi striga tatăl, fetiţa nu a pronunţat nici un cuvânt. Având în vedere experinţa mea de salvator, această poveste nu m-a surprins. Înecul este de cele mai multe ori un proces foarte liniştit. În realitate, acesta nu este însoţit de strigăte şi mişcări violente. Înecul este cea de-a doua cauză de deces accidental la copiii de până la 15 ani, după accidentele rutiere, iar jumătate din cazurile înregistrate au loc în apropierea părinţilor, fără ca aceştia să-şi dea seama de ce se întâmplă”, spune Mario Vittone.

 

  • Cu excepţia câtorva cazuri rare, oamenii care se îneacă nu sunt fiziologic capabile să ceară ajutor. Aparatul respirator este responsabil de respiraţie, iar articularea sunetelor este o funcţie secundară sau suplimentară.
  • Gura unei persoane care se îneacă, intermitent se scufundă şi reapare la nivelul apei. În acest mod, gura nu stă la suprafaţa apei suficient timp pentru a respira şi a cere ajutor.
  • O persoană care se îneacă nu poate să îşi agite braţele pentru a atrage atenţia. Instictul natural îi obligă să îşi extindă braţele lateral şi să apese pe suprafaţa apei.
  • În timpul răspunsului instinctiv la înec,  organismul rămâne în poziţie verticală în apă. Dacă nu este salvat la timp, omul care se îneacă poate rămâne la suprafaţa între 20 şi 60 de secunde.

Cu toate acestea, dacă o persoană strigă după ajutor şi se mişcă violent în apă, nu înseamnă că aceasta nu are nevoie de ajutor, însă persoana în cauza mai degrabă trece printr-un stress acvatic.

Semnele de înec:

-Capul ţinut în apă, cu gura la nivelul apei;

-Capul ţinut într-o parte, cu gura deschisă;

-Ochii sticloşi, incapabili să se concentreze;

-Ochi închişi;

-Păr peste frunte sau ochi;

- Picioarele pe verticală;

-Hiperventilaţie şi gâfâială;

-Încercarea de a înota într-o direcţie anume, dar fără progres;

-Încercarea de a se întoarce pe spate;

-Mişcări de parcă urcă o scară invizibilă.

Dacă ţi se pare că ceva nu este bine, încearcă să strigi spre persoană, iar dacă nu îţi răspunde, ai 30 de secunde să îi sari în ajutor. Un sfat pentru părinţi e să îşi urmărească copiii. De obicei, aceştia sunt foarte gălăgioşi, iar dacă se face linişte, află cât mai repede de ce.

Foto: mariovittone.com, listverse.com

Share:

Articole recomandate