Medic pediatru: De ce să NU dăm sirop de tuse copilului și când trebuie să-l ducem la doctor
- 2020-04-07
- 11843
Tusea este frecventă în rândul preșcolarilor și, în general, este de scurtă durată. Chiar în lipsa unei răceli, copiii pot să tușească în medie de 10 ori pe zi, însă nu în fiecare zi. De aceea, părinții trebuie să știe că nu orice tuse a copilului este periculoasă. Medicul pediatru Mihai Craiu ne spune când este cazul să mergi la doctor cu cel mic și când nu, dacă tușește.
Atunci când apare tuse la copii, trebuie să verificăm dacă are și febră. Dacă este o boală acută febrilă, ne gândim la o infecție, o boală potențial contagioasă.Dacă are și respirație dificilă, adică micuțul nu poate să vehiculeze aerul fie în inspir fie în expir, sau zgomote supraadăugate, ca un șuierat, ori este răgușit, ar putea fi vorba de o laringită și aceasta este o urgență medicală. Atunci, părinții ar trebui să meargă imediat la medic.
Poate să existe și zgomote expiratorii ca un țiut, șuierat, aceasta fiind și ea o urgență, dar de mai mică severitate și reprezintă cea mai frecventă boală cronică respiratorie a copilului.
Când tusea nu este însoțită și de alte zgomote, iar copilul nu are nici febră și mănâncă, se joacă, atunci nu este o urgență medicală.
Mihai Craiu le transmite părinților să nu dea siropuri de tuse copiilor mici. „Tusea, de cele mai multe ori, este un mecanism de apărare. Nu există siropuri de tuse destinate copiilor mici. Aceasta poate fi combătuta prin medicamente care scad mișcările spasmotice ale mușchilor respiratorii. Problema este că ar putea să scadă într-un mod periculos chiar și eficiența respirației, de aceea cel mic trebuie supravegheat, mai ales noaptea”, a precizat medicul.
Pediatrul a explicat că tusea nu trece odată cu răceala. Din contra, un copil poate să mai tușească încă 2-3 săptămâni după acel episod, iar părinții nu trebuie să apeleze la antibiotic. „La un sfert dintre școlarii absolut normali, tusea poate să persiste încă 2-3 săptămâni după ce a trecut boala. Dar sunt și copii de grădiniță care tușesc tot sezonul rece pentru că ei fac în fiecare lună câte o boală acută și se prelungesc aceste episoade de tuse, iar părinții cer antibiotic. Nu este nevoie”, a explicat Mihai Craiu.
Sursa: copilul.ro; kleo.ru