Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

10 analize obligatorii înainte de planificarea unei sarcini

10 analize obligatorii înainte de planificarea unei sarcini

Orice părinte își dorește un copil sănătos (mai ales că în ultima vreme auzim tot mai des cazuri de boli grave în rândul copiilor). Din păcate puțini conștientizează faptul că o sarcină, iar ulterior un copil sănătos, începe cu un consult preconcepțional, care are drept scop evaluarea stării de sănătate a viitoarei mamei și efectuarea unui set de analize înainte de conceperea unui copil.  Astfel, o sarcină planificată oferă femeii posibilitatea de a-și trata eventualele probleme medicale.

Fiecare pacientă indiferent de vârstă și chiar numărul de copii, are propriul istoric familial, dar și factori genetici care într-un fel sau altul sunt răspunzători de eventuale probleme ce s-ar putea răsfrânge asupra unei viitoare sarcini. De aceea, consultul medical preconcepțional ar trebui să se facă cu 3-6 luni înainte de planificarea unei sarcini. Astfel, pe lângă consultul medicului ginecolog, viitoarea mamă ar trebui să dea și un set de analize și teste obligatorii sau recomandate de medicul de profil.   

1. Hemoleucograma, grupa de sânge și Rh. Hemoleucograma oferă informații legate de o eventuală anemie sau infecție în organism, iar grupa de sânge și Rh-ul spun despre o posibilă incompatibilitate sangvină dintre mamă și făt.

2. Glicemia. O glicemie peste limitele normale nedepistată în timpul sarcinii poate afecta imediat sau pe termen lung copilul (risc de obezitate, diabet zaharat sau chiar malformații în cazuri mai grave).

3. Analiza generală a urinei poate scoate la iveală o cistită sau un alt tip de infecţie urinară, o inflamaţie a căilor urinare, insuficienţă renală sau chiar tumori ale vezicii – toate acestea necesită tratamente îndelungate.

4. Chlamidia, recolatată de la nivelul colului uterin, necesită obligatoriu tratament. În caz contrar, sarcina s-ar putea finaliza cu un avort spontant din cauza acestei infecții.

5. Testul Babes - Papanicolau are rolul de a depista eventuale displazii cervicale sau cancer la colul uterin.

6. TSH – hormonul de stimulare tiroidiană. Este o analiză obligatorie mai ales pentru femeile trecute de 35 de ani care planifică să aducă pe lume un copil. Dereglările hormonale ale tiroidei au efecte dezastruoase în cazul unei viitoare sarcini prin faptul că poate afecta sistemul nervos central și creierul fătului

7. Toxoplasmoza, depistată abia în timpul sarcinii se poate transmite de la femeia gravidă la făt. Este o maladie care poate provoca un avort spontan sau poate provoca anomalii cerebrale, oculare si hepatice la copil.

8. Rubeola. Una dintre cele mai periculoase afecțiuni pentru o gravidă, deoarece are consecințe multiple pentru fătul din uterul mamei. Din fericire, este singura boală care poate fi prevenită printr-un vaccin, cu condiția să fie efectuat înainte de sarcină.

9. Herpes virus II. Herpesul este o afecțiune relativ ușoară, care poate fi tratată, dar niciodată vindecată complet. Odată contractată, infecția rămâne în stare latentă în organism și se reactivează cu precădere în perioadele când sistemul imunitar este slăbit. Iar sarcina este una din ele. Iată de ce analiza pentru a depistarea herpesului înainte de sarcină este recomandată.

10. Testul pentru depistarea infecției cu virusul HIV. Pornind de la ideea că în ultimii ani este tot mai mare numărul celor infectați cu HIV-SIDA, orice viitoare mamă ar putea face acest test. HIV poate afecta evoluția sarcinii, astfel, fie bebelușul se poate naște prematur, fie sarcina se poate opri din evoluție, fie bebelușul se va naște mort.

 

Foto: dristoc.ro, unica.md

Share:

Articole recomandate