Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Medic dermatolog despre cum recunoaștem alergia solară la copii

Medic dermatolog despre cum recunoaștem alergia solară la copii

Alergia la soare este complet diferită de arsura solară. Medicul dermatolog, Alina Suru atenționează că acest tip de alergii există și apar odată cu prima expunere la soarele puternic de primăvară sau în timpul vacanței de vară, când expunerea la soare este mare.

Cea mai întâlnită formă de alergie solară este erupția polimorfă la lumină (EPL) sau prurigo-ul estival, iar mai rare sunt urticaria solară și prurigo actinic. Factorul declanșator este radiația de tip UVA. Apare de obicei odată cu prima expunere la soare din an și în multe cazuri se ameliorează pe durata verii, odată ce pielea se obișnuiește cu niveluri mai ridicate de radiații UV.

Alergia la soare poate fi recunoscută după câteva semne și simptome. „Pot apărea roșeață, erupție, prurit. Se manifestă de obicei la nivelul zonelor fotoexpuse, după minute sau ore de la expunere. Erupția îmbracă diverse forme de la papule și plăci la papulo-vezicule, bule. Unii copii pot prezenta, de asemenea, frisoane, dureri de cap, greață și senzație generală de disconfort”, spune medicul Alina Suru.

„Este important de reținut că alergia la soare nu este totuna cu arsura solară. Alergia la soare se produce atunci când sistemul imunitar al organismului reacționează la lumină, iar arsurile solare, pe de altă parte, apar atunci când cantitatea de soare sau expunerea la lumina ultravioletă depășește capacitatea pigmentului numit melanină de a proteja pielea.

Factorii de risc pentru apariția alergiilor solare sunt: apartenența la o anumită rasă (caucazienii), expunerea la anumite substanțe și apoi la soare (parfumuri, dezinfectanți), consumul anumitor medicamente (tetracicline, sulfamide, ketoprofen), afecțiuni dermatologice preexistente. Spre exemplu, existența dermatitei va crește riscul de a avea o alergie la soare, la fel ca și existența unui istoric al acestei afecțiuni în familie”, menționează medicul dermatolog.

„În cazul erupției polimorfe la lumină, adaptarea tegumentului la razele solare este posibilă atâta vreme cât expunerea se realizează treptat, dacă se utilizează măsuri de fotoprotecție (haine UV, creme), iar în cazurile mai grave se poate face desensibilizare”, explică dermatologul.

Cu alte cuvinte, erupția polimorfă la lumină se poate ameliora după adaptare și poate reveni anul următor la prima expunere. Copiii cu urticarie solară, caz întâlnit rar, vor evita expunerea directă, utilizând măsurile de fotoprotecție, dar și tratamente adaptate, uneori în regim continuu (antihistaminice, dermatocorticoizi). Din păcate, de cele mai multe ori urticaria solară nu trece cu expunerea treptată, iar desensibilizarea nu funcționează.

Pot merge la mare copiii cu alergie la soare? De obicei, în urma măsurilor preventive, copiii care se confruntă cu erupția polimorfă la lumină vor putea fi expuși cu precauție, vor putea merge la mare, în timp ce copiii cu urticarie solară vor avea un regim de expunere mai strict.

Pentru a preveni alergia la soare, medicul dermatolog ne recomandă:

  • Este important să se evite expunerea bruscă și prelungită la soare (mai ales între orele 10 și 16), fiind recomandată expunerea treptată la lumina solară, astfel încât tegumentul să se poată adapta.
  • Purtarea de îmbrăcăminte adecvată – de preferat țesături cu protecție UV – și pălării pot ajuta la protejarea pielii împotriva radiațiilor ultraviolete.
  • Aplicarea de cremă fotoprotectoare (cu SPF minim 30) și reaplicarea la fiecare 2 ore în cazul unei expuneri prelungite la soare, sau chiar mai des dacă cei mici intră des în apă.
  • Utilizarea de emoliente pentru a preveni iritația determinată de uscăciunea pielii.

 

 

 

Share:

Articole recomandate