Primul ajutor în caz de înec cu un corp străin
- 2015-07-21
- 21102
Deosebit de important pentru orice părinte este să ştie să acorde primul ajutor copilului său, în diferite situaţii nedorite, dar care se pot întâmpla.
Sufocarea apare atunci când copilul nu mai poate respira din cauza unui aliment, a unei jucării sau a oricărui alt obiect ce îi blochează căile respiratorii (gât sau trahee).
Căile repiratorii pot fi blocate complet sau parțial. O blocare completă reprezintă o urgență medicală. O obturare parțială poate deveni rapid o urgență dacă bebelușul nu mai poate inspira și expira suficient. Un prim ajutor oferit rapid în cazul sufocării poate salva viața bebelușului.
PASUL 1: Evaluați rapid situația
Dacă la un moment dat bebelușul nu poate plânge sau tuși, înseamnă că ceva îi blochează căile respiratorii.
În cazul în care începe să tușească înseamnă că are căile respiratorii blocate parțial. Lăsați-l să tușească în continuare, tusea fiind cea mai eficientă în astfel de situații. Dacă nu poate tuși, apelați imediat numărul de urgență în timp ce începeți manevra Heimlich.
PASUL 2: Încercați dislocarea obiectului aplicând manevra Heimlich
- Așezati bebelușul cu fața în jos pe antebraț, susținându-i bărbia cu mâna.
- Sprijiniți-vă antebrațul pe coapsă și aplicați 5 lovituri pe spate, între omoplații bebelușului. Loviturile trebuie să fie ferme, dar mai blânde decât în cazul unui adult.
- Dacă această manevră nu dă rezultate, întoarceți copilul cu fața în sus și apăsați de 5 ori în cutia toracică, punând 2 degete la un lat de deget sub o linie imaginară ce unește mameloanele. Apăsați în jos și înainte, spre cap. Repetați ambele proceduri dacă este nevoie.
În cazul în care copilul este mai mare de 1 an, manevra Heimlich se aplică astfel:
- Așezați-vă în spatele copilului cu brațele în jurul taliei sale.
- Plasați degetul mare pe abdomenul copilului, între ombilic și stern.
- Acoperiți pumnul strâns cu cealaltă mână și efectuați mișcări de împingere în sus, rapid și cu forță.
Această manevră crește presiunea în abdomen, împingând diafragma în sus. Aceasta, la rândul său, duce la creșterea presiunii aerului din plămâni, forțând astfel ieșirea corpului străin din trahee. Repetați manevra de 6 sau 10 ori, până când copilui reușește să scoată obiectul prin tuse. Dacă obiectul aspirat pe trahee apare în gura copilului sau în gâtul acesteia, îndepărtați-l cu degetele.
Mai jos vedeţi şi un video cu toate indicaţiile necesare.
Foto: bigcalfguy.com, img.webmd.com
Sursa: diversificare.ro