Aflați care e cea mai ușoară metodă de a elimina dopurile de ceară din urechi în condiții casnice
- 2017-08-18
- 11337
Deși e vară și e foarte cald, vă confruntați cu dureri de urechi, vă deranjează zgomotul, simțiți că aveți urechea înfundată sau chiar ați remarcat o scădere a auzului? Până să intrați în panică deoarece credeți că s-ar putea să fie ceva grav, venim să vă calmăm. S-ar putea ca, pur și simplu, să aveți urechile pline cu ceară, iar cerumenul este cel care vă joacă festa. Ce este acesta? De ce apare? Și cum poate fi tratat fără a ajunge la medic? Citiți în articolul noastru.
Ce este cerumenul? Cerumenul sau ceara de urechi este o secreție naturală, cu rolul de lubrifiere, protecție și cu efect anti-bacterian. Este alcătuită din celule descuamate din pielea urechii externe, mici firicele de păr, impurităţi şi bacterii provenite din exteriorul urechii externe care se elimină pe cale naturală, urechea având un mecanism de auto-curățare.
De ce apar dopurile de ceară? Din păcate, uneori din cauza mecanismului de curăţare a urechii modificat se pot crea dopuri de ceară. Acesta reprezintă un exces de secreție de cerumen, de culoare gălbuie până la maro, aflat la nivelul urechii externe și care poate duce la blocarea ei completă.
Copiii și bătrânii cel mai des afectați! Cel mai frecvent sunt afectați de crearea dopurilor de cerumen bătrânii, dar și copiii, care au canale auditive externe cu diametru mic. De multe ori se întâmplă că cei mici nu ne spun de problema care îi deranjează, dar dacă remarcăm că ei nu răspund la chemare, vorbesc mai tare ca de obicei sau dau mai tare sonorul televizorului, înseamnă că au o problemă.
Cum soluționăm problema? Nici într-un caz nu se recomandă de scos ceara din urechi cu diverse obiecte precum bețișoare pentru urechi, ace de păr sau alte lucruri care în loc să o scoată împing ceara și mai adânc, lezând astfel mucoasa canalului auditiv sau chiar timpanul. Dopul de cerumen poate fi ușor de identificat de un medic ORL. Dacă prezenţa acestuia nu este evidentă la privirea directă, examinarea cu un otoscop este suficientă pentru a diagnostica prezenţa dopului de ceară.
În cazul în care, vizita la medic este greu de realizat din diferite motive, cea mai bună rezolvare a problemei pentru a elimina dopurile de ceară din urechi în condiții casnice este soluția A-cerumen.
A-cerumen este o soluție de igienă, delicată, pe bază de agenți tensioactivi care are scopul de a dizolva dopurile de cerumen, dar și de a menţine cerumenul moale uşurând eliminarea acestuia pe cale naturală. Soluția poate fi folosită de la vârsta de șase luni, și este perfectă inclusiv pentru adulți. Utilizarea regulată poate duce la eliminarea reziduurilor de cerumen și prevenirea formării dopurilor. Modul de administrare: se pulverizează în ureche câte un puf de două – trei ori timp de două sau trei zile dacă e vorba de dopuri de cerumen, și o dată în săptămână pentru igiena urechii.
Foto: defolos.ro, divahair.ro, utilecopii.ro, catena.ro, lyla.ro