Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Impetigo: tot ce trebuie să știi despre infecția contagioasă a pielii, la copii

Impetigo: tot ce trebuie să știi despre infecția contagioasă a pielii, la copii

Dacă micuțul tău merge la grădiniță sau la creșă, trebuie să știi că expunerea lui în colectiv poate avea consecințe, inclusiv risc crescut de îmbolnăvire. O boală relativ comună a copilăriei este infecția contagioasă a pielii, numită impedigo. Această afecțiune produce erupții cutanate și reprezintă 10% din afecțiunile pielii la copii, conform Institutului Național de Sănătate (NIH).

Ce este impetigo?

Impetigo este o infecție bacteriană a pielii extrem de contagioasă care afectează copiii cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Totuși, impetigo poate apărea și la copiii mai mari.

Deși această infecție a pielii poate apărea oriunde pe corp, ea apare, de obicei, pe pielea expusă din jurul nasului, gurii, brațelor și picioarelor.

Impetigo este contagios?

Impetigo este o infecție bacteriană a pielii foarte contagioasă.

„Bacteriile au nevoie de o cale de acces pentru a provoca impetigo. Când pielea se zgârâie, bacteriile se transferă sub unghii și apoi sunt implantate la locul următoarei zgârieturi, ceea ce provoacă suficiente traumatisme pentru a crea o nouă leziune”, spune Maya K. Thosani, dermatolog și chirurg la Modern Dermatology din Scottsdale, Arizona.

Medicul adaugă: „Copiii au adesea tăieturi și zgârieturi mici, așa că, atunci când se joacă împreună, impetigoul se poate răspândi destul de repede.”

Cauzele apariției impetigo, la copii

Impetigo este cauzat de una dintre cele două tulpini de bacterii. Cea mai frecventă cauză este stafilococul auriu (S. aureus) urmat de streptococul de grup A. Deși impetigo apare adesea în jurul gurii, este important de reținut că nu este același lucru cu virusul herpes simplex (HSV).

Cum se transmite impetigo?

Un copil se poate infecta prin contactul piele pe piele cu cineva care are răni. De asemenea, se răspândește dacă intri în contact cu lichidul din răni prin obiecte precum jucării sau lenjerie de pat.

Simptome de impetigo, la copii

Printre simptomele de impetigo amintim:

  • Răni roșiatice care provoacă mâncărime și care, uneori,  sunt dureroase
  • Răni cu lichid sau puroi
  • Peste răni se pot forma cruste galbene
  • Rănile încep să se vindece și pielea afectată poate părea roșie.

Tratament pentru impetigo, la copii

Odată ce observi că micuțul tău are leziuni la nivelul pielii, mergi imediat cu el la medic. Rănile trebuie identificate de un specialist, care poate lua o cultură a pielii pentru stabilirea unei scheme de tratament. Deoarece impetigo este o infecție bacteriană, antibioticele ar fi cel mai bun tratament.

„O cremă cu antibiotice topice este tratamentul standard pentru impetigo”, spune Deny Engleman, chirurg dermatologic certificat la Shafer Clinic Fifth Avenue din New York City.

Un antibiotic oral precum amoxicilina poate fi necesar în cazuri mai complicate.

Sursa: suntmamica.ro 

Share:

Articole recomandate