Substanțe cancerigene, depistate în scutecele pentru bebeluși

Substanțe cancerigene, depistate în scutecele pentru bebeluși

Scutecele pentru copii conţin substanţe periculoase, în concentraţii mai mari decât cele admise, arată un raport al Agenţiei Naţionale de Securitate Sanitară din Franţa. În scutece au fost găsite erbicide interzise în Uniunea Europeană, clor, hidrocarburi şi prea mult parfum.

Ancheta sanitară a vizat 23 de modele de scutece de unică folosinţă, cele mai vândute pe piaţa franceză şi toate au picat testul toxicităţii.

 „Am găsit 12 substanţe a căror concentraţie depăşeşte nivelul permis. Aceste substanţe au legătură ori cu parfumul, pe care producătorii îl adaugă în scutece în scop comercial, ori cu alte substanţe folosite în procesul de producţie”, a declarat Gerard Lasfargues, oficial guvernamental.

Este vorba de substanţe cu potenţial alergen şi cancerigen şi, deşi autorităţile franceze spun că nu reprezintă un pericol imediat pentru sănătate, specialiştii atrag atenţia că pielea bebeluşilor este mult mai permeabilă. Acest lucru favorizează o absorbţie mai mare a substanţelor care intră în contact cu pielea, mai ales atunci când este vorba de un mediu umed, aşa cum este cazul scutecelor.

Guvernul francez i-a convocat pe producătorii de scutece la o întâlnire și le-a dat 15 zile pentru a elimina aceste substanțe din scutecele pentru copii.

Potrivit cifrelor oficiale, un copil foloseşte în medie, în primii ani de viaţă, aproximativ 5000 de scutece de unică folosinţă.

Notă: Denumirile mărcilor vizate în ancheta specialiștilor nu au fost făcute publice.

Sursa: digi24.ro

Adaugă comentariu

Închide