Când e momentul potrivit ca copiii să înceapă să practice sportul?
- 2022-03-14
- 1061
Cu siguranță te-ai întrebat dacă ar trebui să-ți îndemni copilul să facă mai multă mișcare, să-l înscrii la cursuri de înot, de dans sau la orice altă formă de sport. Și dacă da, când ar fi bine să faci asta și ce să alegi pentru el. Care sunt cele mai bune sporturi pentru copii depinde de vârstă, de personalitate, de preferințele celui mic și de mulți alți factori despre care vorbim în continuare cu specialiști pregătiți în domeniu, scrie smartliving.ro
Problemele de greutate, îngrijorător de frecvente la copii, apar din cauza alimentației nesănătoase, dar și a lipsei de mișcare. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care trebuie să acordăm mai multă importanță sportului și să-i îndreptăm pe copii spre o viață activă, chiar dacă sunt încă mici. Mișcarea îi ajută să se dezvolte armonios, să capete încredere în ei și să fie sănătoși pe termen lung.
Vârsta potrivită pentru sport
Majoritatea copiilor pot face sport în adevăratul sens al cuvântului (care să presupună coordonare, disciplină și chiar performanță) abia după vârsta de 6 ani, când sunt suficient dezvoltați din punct de vedere fizic și mental.
Până atunci, se recomandă joaca activă, formele de mișcare plăcute și distractive pentru cel mic. Sporturile competitive sunt indicate mai târziu. Specialiștii spun că abia după vârsta de 7-8 ani copiii sunt pregătiți să facă față presiunii dintr-o competiție, cum sunt cele de tenis, alergare, gimnastică, arte marțiale, volei.
Sporturi pentru copii. Gimnastica acvatică, bună la orice vârstă
Se știe cu câtă ușurință se acomodează bebelușii cu apa, iar asta încă de când sunt foarte mici, chiar nou-născuți. Mișcările efectuate în mediul acvatic le sunt benefice încă din primele luni de la naștere, contribuind la dezvoltarea armonioasă a musculaturii.
Însă despre înot în adevăratul sens al cuvântului nu poate fi vorba decât după vârsta de 3-4 ani, lucru confirmat și de Anca Grecu, doctor în educație acvatică, la Baby Spa. „Până la un an bebelușii învață instinctiv să își controleze respirația și reușesc să se mențină la suprafața apei fără mari probleme. După 2 ani lucrurile evoluează, deja își pot sincroniza respirația cu mișcarea. Cu toate acestea, abilitatea de a înota este definitivată după vârsta de 3 ani, când coordonarea celor mici este completă“, spune specialistul.
De ce să alegi înotul
Pentru că este un sport bun pentru oricine, la orice vârstă și lipsit de efecte secundare. Mai mult, pentru probleme ale coloanei vertebrale, înotul este recomandat ca una dintre procedurile de recuperare, datorită faptului că în timpul mișcărilor specifice se obține un aliniament corect și o mai bună ancorare a coloanei vertebrale.
Indiferent că micuțul are sau nu o problemă de acest fel, prin practicarea înotului corpul se alungește, iar musculatura se dezvoltă armonios.
Pentru fete, dansul este printre primele opțiuni
Cum spuneam, la vârste mici, sportul ar trebui să aducă bucurie și să fie practica cu plăcere. Iar când e vorba de dans, aceste condiții sunt îndeplinite fără doar și poate.
„În jurul vârstei de 18 luni copilul începe să se bucure mai mult de muzică și să îi înțeleagă sensul, executând tot soiul de mișcări complexe, în ritmul lui. Aș recomanda pentru început cursuri mamă-copil, baby dance, de la 2 ani. Mama dansează împreună cu copilul la primele ședințe, iar când acesta capătă încredere o să se desprindă treptat și o să facă mișcările singur. Însă, există și situații în care sunt copii independenți de mici, și atunci, dacă le place muzica, nu este nevoia de prezența mamei, ci doar de a instructorului”, explică Viviana German, coregraf.
Sursă foto: psychologies.ro