Odoraș.

Odoraș.

MariMar

Trecerea la ora de vară. Cum ne ajutăm copilul să se adapteze mai ușor

Trecerea la ora de vară. Cum ne ajutăm copilul să se adapteze mai ușor

Nu mai este mult până când Republica Moldova va trece la ora de vară. Sâmbătă spre duminică, 30-31 martie, ceasurile se dau înainte cu o oră, iar ora 3:00 devine ora 4:00. Astfel, ultima zi de duminică din luna martie va avea doar 23 de ore. Ce înseamnă acest lucru? Pentru cei fără copii, poate doar o oră în minus de somn, dar pentru părinți, mai ales pentru aceia care au copii preșcolari sau școlari, trecerea la ora de vară reprezintă un mare test de răbdare, de adaptare și de empatie.

Trecerea la ora de vară reprezintă, pentru părinți, voci morocănoase de dimineață, copii care adorm stând în funduleț la micul-dejun și seri pline de energie, în care oboseala pare să nu își facă simțită prezența la ora de somn.

Vestea bună este, însă, că îi putem ajuta pe prichindeii noștri, dacă luăm măsuri din timp. Ce înseamnă acest lucru? Iată câteva strategii prin care ne putem ajuta copilul să se adapteze mai ușor la trecerea la ora de vară:

Ajustăm treptat ora de somn

Pentru a-l ajuta să se adapteze, este esențial să schimbăm treptat ora de culcare a copilului, iar pentru acest lucru putem face chiar pași de bebeluș, dacă începem din timp. Spre exemplu, dacă copilul se culcă la ora 20:00, cu aproximativ patru zile înainte de schimbarea orei, în putem pune în pat la 19:45, apoi la 19:30, și așa mai departe până când se culcă cât mai aproape de 7 seara, pe cat posibil.

„Dacă este prea dificil să-ți culci copilul prea devreme, ceea ce se întâmplă adesea în cazul copiilor mai mari, atunci concentrează-te doar pe a avansa puțin ora de trezire.”, spun specialiștii.

Ajustăm nivelul de lumină

Expunerea la întuneric ajută organismul să producă melatonină, un hormon care pregătește corpul pentru somn. Dar, ca urmare a schimbării ceasului, lumina suplimentară din timpul serii poate întârzia orele și rutinele noastre de somn.

Pentru a ajuta copilul să adoarmă mai ușor, se recomandă reducerea luminii din dormitorul copilului și oprirea tuturor electronicelor cu cel puțin 30 de minute înainte de culcare. Potrivit Fundației Naționale pentru Somn, astfel de dispozitive pot reduce timpul de somn, calitatea somnului și vigilența în timpul zilei, din cauza expunerii la lumină, precum și a faptului că stimulează creierul chiar înainte de culcare.

Dimineața, copilul trebuie expus la lumină cât mai mult posibil. Lumina naturală a soarelui este cea mai bună, așa că, dacă vremea o permite, putem lua chiar micul dejun afară. Dacă aceasta nu este o opțiune, aprindeți luminile din casă, astfel încât să fie frumos și luminos.

Nu ne abatem de la rutină

Indiferent că se trece sau nu la o altă oră, cel mai important este să rămânem la rutina cu care am obișnuit copilul. Fie că este vorba despre citit, despre băița caldă, despre un șir de îmbrățișări sau despre orice alt obicei format, e important să păstrăm rutina, astfel încât cel mic să se pregătească de somn.

Îi asigurăm încă de pe acum odihna necesară

Este important să ne asigurăm că cel mic primește odihnă suficientă înainte de a se trece la ora de vară. „Somnul dă naștere somnului”, explică specialiștii. Așadar, trecerea la ora de vară dintr-o stare de odihnă îl va ajuta foarte mult pe copil, deoarece nu va fi nervos și obosit – stări care i-ar îngreuna și mai tare somnul timpuriu.

Share:

Articole recomandate