Când se va termina epidemia de coronavirus? Medicul Komarovski răspunde

Când se va termina epidemia de coronavirus? Medicul Komarovski răspunde

În cadrul unui video publicat pe canalul său YouTube, medicul pediatru Evghenii Komarovski a răspuns la mai multe întrebări adresate de internauți.

O întrebare foarte populară este: Când se va termina epidemia de coronavirus?

Iată ce răspuns a oferit renumitul medic:

Eu eram foarte convins că totul se va termina în ajun de 1 mai, iar în cel mai rău caz, în ajun de 1 iunie. Dar toate speranțele noastre ce țin de razele ultraviolete și spațiile deschise nu au funcționat.

În primul rând, de ce nu au funcționat? Deoarece noi am supraestimat capacitatea de a transmite virusul doar prin contactul direct (având la bază spălatul mâinilor și alte norme sanitare) și am subestimat influența aerosolilor, posibilitatea virusului de a se acumula în aer și de a rămâne mult timp în el - în condițiile în care nu există un schimb de aer adecvat.

De asemenea, am uitat că temperaturile ridicate nu înseamnă neapărat că noi toți stăm în căldură. Apariția temperaturilor ridicate înseamnă că noi toți stăm prin casă și pornim aparatul de aer condiționat (nu pătrunde aer proaspăt în încăpere).

În acest sens, să prognozez ceva este foarte greu. Eu nu cred și nimeni nu mai crede că restricțiile de carantină pot avea o influență majoră. Acolo unde totul este perfect, imediat cum se relaxează restricțiile, țara își deschide hotarele și virusul revine. Desigur că putem să înfrângem virusul în Cipru sau în Noua Zeelandă, doar cu condiția că țara își va închide hotarele, imediat cum le va deschide se vor înregistra cazuri noi de infecție.

Și acest val de cazuri noi va continua să crească până în momentul când mai mult de 60% sau de 80% din populație vor avea anticorpi.

Având în vedere cât de repede se răspândește virusul în prezent și faptul că în fiecare zi se îmbolnăvesc zeci de persoane, procesul dezvoltării imunității colective va crește foarte repede.

De asemenea, un val mare de cazuri va fi înregistrat imediat cum se va începe sezonul de încălzire. Anume când vor porni încălzirea, vor închide ferestrele și nu vor mai aerisi locuințele – cazurile vor crește rapid.

După părerea mea, dacă vom avea un vaccin anti Covid-19 cu o eficiență demonstrată științific, atunci într-un mod serios, epidemia se va termina la finalul anului 2022. Și chiar dacă acest vaccin nu va exista, oricum cred că la sfârșitul anului 2022 se va încheia pandemia deoarece atunci va exista imunitatea colectivă.

Astfel, Covid-19 va deveni o boală asemenea gripei, care va apărea periodic și va provoca focare locale.

Sursa: YouTube/ Evghenii Komarovski

 

Adaugă comentariu