Anemia te pândeşte de după burtică. Află ce trebuie să faci!
- 2016-02-17
- 8771
Astăzi fiecare a şasea gravidă de la noi suferă de anemie. Una dintre cele mai frecvente forme de anemie este cea fierodeficitară. Fierul este componentul indispensabil al hemoglobinei. Hemoglobina este transportatorul oxigenului spre toate organele şi ţesuturile, inclusiv spre făt. Astfel, carenţa de fier duce la scăderea hemoglobinei, ceea ce înseamnă insuficienţă de oxigen, adică hipoxie.
Valoarea normală a hemoglobinei în sângele unei femei se situează în limitele 120-140 g/l. În cazul femeilor gravide, norma este considerată de la 110 g/l. Medicii vorbesc despre o formă uşoară de anemie atunci când valoarea hemoglobinei este de 90 -110 g/l, de o formă medie – când aceasta scade la 80-90 g/l şi de o forma gravă – când valoarea hemoglobinei în sânge e sub 80 g/l.
Este foarte important ca viitoarea mămică să-şi facă cât mai devreme testele de sânge – imediat cum a aflat că este însărcinată. În mod ideal, hemoglobina trebuie corijată încă în perioada de pregătire către sarcină, deoarece tratamentul anemiei este mult mai dificil pe fundalul consumului sporit de Fe înregistrat în timpul gestaţiei.
Cum se manifestă?
Anemia se manifestă prin stare de oboseală, ameţeli, scăderea poftei de mâncare, căderea părului, fragilitatea unghiilor, fisuri la colţul gurii, piele uscată, palpitaţii, tahicardie, unele gusturi neobişnuite (dorinţa de a mânca cretă, pământ, de a mirosi vopsea, clei etc.), dificultăţi în timpul deglutiţiei. În anemiile uşoare se întâmplă ca gravidele să nu prezinte nici un simptom, iar diagnosticul se pune doar în urma analizei sângelui. Testele de sânge se repetă de mai multe ori regulamentar în timpul sarcinii, femeile cu anemie vor urmări dinamica hemoglobinei mai frecvent decât femeile sănătoase.
Cum se tratează anemia?
Dacă anemia este totuşi depistată, tratamentul acesteia va începe imediat. De obicei, anemia se tratează ambulator. Numai în cazuri rare, grave este necesară spitalizarea. În tratamentul anemiei gravidelor un mare rol îl joacă DIETA.
Desigur, alimentaţia bolnavilor de anemie trebuie să fie raţională, bogată în vitamine, fructe, legume. Însă este răspândită o idee greşită despre faptul că trebuie de mâncat mai multe fructe şi legume “bogate în fier”, cum ar fi merele, coacăza, rodia. În realitate, accentul trebuie pus mai ales pe produsele din carne. Fierul din alimentele de origine animală (carnea roşie, gălbenuşul de ou, ficatul) e absorbit mai uşor decât cel din leguminoase şi fructe. Totodată, consumul concomitent de alimente bogate în vitamina C poate contribui considerabil la absorbţia Fe.
Ficatul şi carnea trebuie preparate suficient din punct de vedere termic, fiind incorectă opinia că, semicrude, ar fi mai folositoare. Din produsele vegetale bogate în Fe pot fi menţionate următoarele: stafidele, prunele şi caisele uscate, fasolea, nucile. Este foarte bine ca dieta gravidei să fie bogată în fier, însă este o eroare frecvent întâlnită că doar dieta va fi suficientă pentru ridicarea hemoglobinei. Numai administrarea PREPARATELOR de Fe în doze curative şi de lungă durată este într-adevăr eficientă. Tratamentul este simplu şi inofensiv pentru făt.
O anemie poate fi cauzată şi de insuficienţa acidului folic şi a vitaminei B12, însă aceste forme sunt mult mai rar întâlnite. ACIDUL FOLIC se indică atât preconcepţional, cât şi în primul trimestru de sarcină (până la 12 săptămâni) cu scop de prevenire a viciilor de tub neural, asigurând paralel şi o profilaxie de anemie folicdeficitară.
Ce sunt suplimentele de fier şi cum le administrezi?
• Există foarte multe preparate de Fe, toate sunt inofensive pentru făt şi pot fi luate la orice termen de sarcină - sorbifer, ferumlec, ferroplex, totema, tardiferon etc.
• Este de preferat administrarea orală a fierului. Preparatele de Fe se administrează cu scop de tratament câte 1 doză de 2-3 ori pe zi (în funcţie de preparat). Absorbţia fierului este mult ajutată de aciditatea gastrică, de aceea e mai bine să-l iei înainte de mâncare, cu jumătate de pahar de apă. Evită de a bea pastilele de fier cu lapte. Laptele este un aliment care alcalinizează mediul gastric şi, în plus, calciul din lapte concurează cu Fe în mecanismul de absorbţie. Evitaţi folosirea concomitentă de ceai sau cafea, acestea de asemenea împiedică absorbţia fierului.
• Nu lua o cantitate mai mare decât cea prescrisă. Anemia nu se va corija mai repede, deoarece capacitatea de absorbţie zilnică a fierului este limitată fiziologic, fierul neabsorbit oricum se va elimina cu masele fecale.
• Nu opri tratamentul decât atunci cand îţi spune medicul. În cazul simptomelor adverse gastro-intestinale (disconfort gastric, greţuri, constipaţie) nu se va renunţa la tratament, există preparate lipsite de astfel de efecte, deşi sunt mai puţin eficiente. Numai medicul va recomanda schimbarea preparatului. La atingerea nivelului hemoglobinei de peste 110 g/l tratamentul se va continua încă minimum 1 lună în aceeaşi doză, apoi nu se va întrerupe, dar se va trece la doza profilactică de Fe până la sfârşitul sarcinii şi încă până la 6 luni după naştere, mai cu seamă dacă veţi alăpta. Depozitele de fier se refac treptat şi trebuie suplimentate pentru a evita revenirea anemiei, perioada de alăptare având, ca şi sarcina, un consum sporit de Fe.
Risc crescut
Unele femei prezintă din start riscul de dezvoltare a anemiei. Acestea sunt femeile cu gastroenterite cronice, pielonefrite cronice, femeile cu menstruaţii abundente şi îndelungate, multiparele, cele cu intervale mici dintre naşteri. O anemie exprimată, dar şi una prelungită afectează atât sănătatea mamei, cât şi sănătatea fătului, sporeşte riscul de avort spontan sau de naştere prematură.
Foto: globuslife.ru; comfytummy.com; ricette100.it; www.momjunction.com