Legătura dintre contraceptivele orale și tromboza venoasă
- 2021-04-23
- 5054
Tromboza venoasă este cea mai frecventă formă de tromboembolism venos și presupune formarea de cheaguri de sânge care apar în venele profunde ale coapselor, membrelor inferioare, pelvisului și brațelor.
Pastilele contraceptive pot crește puțin riscul de apariție al cheagurilor de sânge, inclusiv al celor specifice trombozei venoase, dar acest risc este mai scăzut față de cel asociat cu sarcina.
Simptomele trombozei venoase
Unele persoane cu tromboză venoasă pot să nu manifeste niciun simptom. Pacienții cu simptome pot resimți, însă, următoarele:
- Umflarea zonelor afectate
- Durere în zonele afectate
- Roșeață și senzație de căldură în zonele afectate
- Mărirea venelor
- Crampe musculare, în special la picioare
- Depigmentare a pielii
Dacă tromboza venoasă nu este tratată corespunzător și la timp, poate genera anumite complicații, inclusiv embolism pulmonar și sindrom post-trombotic.
Printre simptomele embolismului pulmonar se numără:
- Respirația tăiată
- Dureri în piept
- Tuse
- Dureri de spate
- Transpirație excesivă
- Senzație de leșin
- Unghii sau buze învinețite
Simptomele sindromului post-trombotic pot fi de termen lung și include:
- Dureri în zona gambelor
- Vase de sânge dilatate la nivelul picioarelor
- Umflarea zonelor afectate
- Iritație
- Depigmentarea pielii
- Ulcerații la nivelul gambelor
Factori de risc pentru tromboza venoasă
Printre factorii de risc principali asociați cu tromboza venoasă se numără contraceptivele orale, fumatul, obezitatea, tulburări genetice de coagulare a sângelui, istoricul de boală în familie, înaintarea în vârstă (persoanele peste 40 de ani sunt mai expuse riscului de tromboză venoasă), afecțiuni medicale asociate cu riscul de cheaguri de sânge, naștere recentă, imobilizarea la pat pentru perioade îndelungate.
Formele de contracepție care nu sunt asociate cu riscul de tromboză venoasă includ diafragmele, prezervativele, injecțiile contraceptive, steriletele.
Dacă manifești simptome asociate cu cheaguri de sânge, este important să mergi la medic de urgență. Complicațiile trombozei venoase pot fi severe și, în unele cazuri, fatale.
Măsuri de prevenție împotriva trombozei venoase
În primul rând, dacă ești fumătoare, este important să renunți la acest viciu. De asemenea, menținerea unei greutăți corporale normale este recomandată, precum și menținerea tensiunii arteriale în parametri normali.
În perioadele de lipsă de activitate fizică, se recomandă stretching-ul gleznelor și al gambelor. Poți face acest mic exercițiu când te afli la birou, în avion sau în mașină.
Dacă urmează să treci printr-o intervenție chirurgicală, este important să urmezi toate recomandările medicului pentru perioada post operatorie. Printre recomandări se pot număra și anumite medicamente anticoagulante, utilizarea de ciorapi sau șosete cu compresie, menținerea picioarelor în poziție ușor ridicată, atunci când te afli în repaus.
Dacă intenționezi să iei pastille contraceptive, optează pentru un produs care nu conține substanța active numită drospirenon sau, dacă ai peste 35 de ani, ia în calcul o variantă de contracepție non-hormonală.
Legătura dintre contraceptivele orale și tromboza venoasă
După cum am menționat mai devreme, contraceptivele orale pot crește ușor riscul apariției cheagurilor de sânge, însă riscul nu este la fel de ridicat ca după o naștere.
Riscul dezvoltării de cheaguri de sânge este cel mai crescut în primul an de contraceptive orale, urmând ca apoi să descrească. Cu toate acestea, riscul rămâne prezent până în momentul renunțării la contraceptive.
În ceea ce privește riscul contraceptivelor, este important de reținut că principalul vinovat este substanța activă numită drospirenon. Drospirenon este, de fapt, un hormon care, pe lângă riscul de a provoca cheaguri de sânge, este asociat și cu un risc crescut de embolism pulmonar.
Contraceptivele orale de urgență, sau pastila de a doua zi, în schimb, nu este asociată cu riscul formării cheagurilor de sânge. Cu toate acestea, acest tip de contracepție nu este formulat pentru uz zilnic și nu trebuie luat fără sfatul unui specialist.
Dacă ai avut cheaguri de sânge în trecut sau știi că prezinți un risc mai ridicat pentru apariția acestora, consultă-te cu medicul curant înainte de a lua contraceptive orale.
Opțiuni de contracepție fără risc de cheaguri de sânge
Dacă vrei să elimini complet riscul dezvoltării trombozei venoase, există mai multe opțiuni de contracepție. Regăsești, mai jos, câteva alternative.
1. Contraceptive fără rețetă
- Prezervative (eficiență de 82%)
- Burete contraceptiv (eficiență de 88%, respectiv 76% pentru femeile care au născut)
2. Contraceptive cu rețetă
- Inel vaginal (eficiență de 91%)
- Contraceptive orale exclusiv pe bază de progestin (eficiență de 91%)
- Diafragmă (eficiență de 88%)
- Capac cervical (eficiență dovedită între 77% și 83%)
- Implant contraceptiv (eficiență de minim 99% - atenție, însă, este un produs mai costisitor)
- Injecții contraceptive (eficiență de 94%)
- Plasture contraceptiv (eficiență de 91%)
- Sterilet sau dispozitiv intrauterin hormonal (eficiență de minim 99% - atenție, însă, este un produs mai costisitor)
- Sterilet din cupru (eficiență de minim 99% - atenție, însă, este un produs mai costisitor)
Alte opțiuni disponibile includ:
- Planificare familială naturală, care se face cu ajutorul unui termometru bazal (eficiență de 75%)
- Sterilizare (eficiență de minim 99% - atenție, însă, este un serviciu mai costisitor)
Este important să te consulți cu medicul tău ginecolog cu privire la cea mai bună formă de contracepție pentru nevoile tale, care să fie adaptată și la problemele tale de sănătate sau la o posibilă predispoziție genetică pentru anumite afecțiuni. Medicul îți poate oferi toate răspunsurile de care ai nevoie.
Dacă te decizi să începi un tratament de prevenție contraceptivă cu pastile pe bază de drospirenon, discută cu medicul despre riscul asociat de tromboză venoasă sau dacă e nevoie să faci anumite schimbări în stilul de viață, pentru a scădea riscul de boală.
Nu în ultimul rând, este indicat să cunoști simptomele trombozei venoase, pentru a le putea recunoaște cu ușurință și la timp și pentru a ști ce să faci dacă acestea apar.
Sursa: doc.ro