Odoraș.

Odoraș.

Opinie: Nu naștem copii pentru a ne fi de ajutor la bătrânețe

Opinie: Nu naștem copii pentru a ne fi de ajutor la bătrânețe

Nu știu voi, dar eu am prins vorbele astea: „Fac copii ca să am și eu un ajutor la bătrânețe”. Este adevărat că auzeam asta mai degrabă la cei bătrâni sau printre cei care nu au auzit niciodată ce înseamnă parenting-ul.

Vedeți mai departe opinia autorilor de pe platforma specializată totuldespremame.ro:

Copiii nu se fac pentru noi

Poate că sună urât, dar acesta este adevărul. Dacă iubirea față de partenerul nostru ar trebui să fie lipsită de condiții, același lucru ar trebui să se întâmple și în cazul copiilor. Îi facem, îi iubim și îi creștem necondiționat.

Copiii trebuie iubiți pentru ceea ce sunt

Nu pentru ceea ce fac sau ar putea face, ci pentru ceea ce sunt. Și da, iubirea necondiționată poate fi un lucru simplu, dar complicat în același timp. Este important ca aceștia să nu ducă o luptă continuă de a ne câștiga atenția sau iubirea pentru a primi o dovadă de iubire din partea noastră.

Este important cum ne iubim copiii

Dacă ne amintim de copilăria noastră sau a multora dintre noi, cu siguranță ați auzit cuvintele: „Nu-l iau în brațe pentru că va fi răsfățat”. Dar dacă ar fi invers? Dacă ai evita să faci asta față de soțul sau iubitul tău? Cum s-ar simți el? Răsfățat sau iubit? Cred că răspunsul este clar. Dacă noi primim dovezi de iubire din partea oamenilor dragi, ce facem? Ne arătăm cele mai bune intenții sau încercăm să profităm de ei și să nu mai ținem cont de sentimente? Așa e și în cazul copiilor.

Copiii trebuie să se simtă iubiți de părinții lor

Sigur că toți părinții își iubesc copiii, însă, dincolo de asta, este important ca aceștia să se simtă iubiți. Este important ca atunci când greșesc să aibă certitudinea că încă sunt demni de dragostea părinților. Altfel, în viața copilului se instalează rapid lipsa stimei de sine, ori, pe termen lung, devine dăunător.

Iubirea adevărată nu are condiții

Recompensele sau orice alt tip de condiție nu au ce căuta în creșterea și educația unui copil, altfel cel mic va percepe faptul că numai așa va fi demn de iubirea noastră. Ori, să fim sinceri, nu ne iubim copiii doar pentru ceea ce pot face. Îi iubim pur și simplu necondiționat. În plus, atunci când crești într-un mediu plin de condiții te obișnuiești cu ideea de a primi validări. Un copil astfel crescut va ajunge un adult care va avea nevoie tot timpul de validarea altora, iar lipsa de încredere dăunează. Dăunează pe plan personal, sentimental, profesional. Ori fiecare dintre noi avem nevoie să ne simțim îndreptățiți de a primi dragostea celor din jurul nostru.

 

Sursa: totuldespremame.ro; matrony.ru

Share:

Articole recomandate