Cauzele apariţiei cearcănelor la copii
- 2017-10-06
- 9768
Până nu de mult, se credea că apariția cearcănelor este un semna al anemiei. Însă acest simptom apare nu doar la copiii cu anemie, dar și cu alte probleme, despre care am decis să vă spunem în acest articol.
Congestia nazală este principalul vinovat pentru apariția de cearcăne inestetice. În astfel de situație, venele de sub ochi devin mai închise la culoare și mai mari. De cele mai multe ori, la baza apariției congestie nazale stă o alergie, dar și prezența polipilor, o infecție cronică a sinusurilor ori o răceală recurentă. Cel mai bine, o dată cu apariția cearcănelor, este să i se facă micuțului o programare la medicul ORL.
Alte cauze posibile pentru cearcăne:
1. Oboseala – deși nu duce în mod obișnuit la apariția de cearcăne, un copil mai sensibil ori unul cu tenul mai deschis la culoare, va prezenta și astfel de simptome ca semn al lipsei de somn.
2. Eczemele – dermatita atopică produce nu doar uscarea pielii și apariția unor iritații neplăcute, însoțite de prurit sau usturime în anumite zone ale corpului, ci și cearcăne.
3. Expunerea îndelungată la soare – forțează organismul să producă mai multă melanină, hormonul care duce la întunecarea culorii pielii.
4. Deshidratarea – poate fi întâlnită frecvent la copiii care suferă de eneterocolită.
5. Moștenirea genetică – nu de puține ori, cearcănele se moștenesc de la unul dintre părinți, mai ales dacă pielea din jurul ochilor este, de la natură, mai subțire și mai sensibilă.
6. Infecțiile oculare – conjunctivita, bacteriană sau virală, se manifestă prin mâncărimi puternice și congestie oculară. Pielea din jurul ochilor are de suferit, ducând la apariția de cearcăne.
Când apelezi la medic?
De cele mai multe cearcănele dispar cu timpul. În cazul în care sunt însoțite de alte simptome, așa cum sunt respirația anevoioasă, pe gură, sforăit și congestia nazală persistentă, ar trebui să ceri sfatul unui medic.
Informații: mami.ro
Foto simbol: web-mama.ru