Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

4 activități Montessori pentru copiii de 3-5 ani

4 activități Montessori pentru copiii de 3-5 ani

„Scopul educației timpurii în copilărie ar trebui să fie acela de a activa dorința naturală a copilului de a învăța”, spunea Maria Montessori cu mai bine de jumătate de secol în urmă. Metoda perfecționată de celebrul pedagog italian funcționează excelent și în ziua de azi. Chiar dacă nu ai aprofundat această metodă, îți propunem 4 tipuri de activități Montessori pe care le poți încerca acasă cu odorașul tău.

1. Învață lumea

Poți ajuta copilul să deprindă cunoștințe despre continente, obiceiuri și culturi cu ajutorul unei hărți a lumii. Poți face rost de la librării de hărți de dimensiuni mari și, chiar dacă ele sunt realizate în detaliu, indiferent dacă vorbim despre harta geografică a lumii ori despre cea politică, le poți adapta vârstei lui. Mai precis, colorează în nuanțe diferite fiecare continent în parte. Eventual, dacă cel mic cunoaște deja literele mari, de tipar, puteți lipi etichete cu numele continentelor. Apoi îl poți pune pe cel mic să sară de pe un continent pe altul. 

 

Și, dacă tot am vorbit de lipit, harta voastră ar fi și mai interactivă dacă ați decupa din cărți, reviste ori din planșe speciale figurine cu oameni de diferite rase ori îmbrăcați în diferite costume naționale, pe care le veți lipi apoi pe continentul aferent. 

 

2. Numărătoare cu mărgele

Ai nevoie de mai multe cartoane cu cifre de la 1 la 9. Și de multe mărgele, de preferat de același fel. Cu ajutorul unei sârmulițe sau a unui bețigaș subțire, cel mic trebuie să adauge mărgelele în funcție de cifra aleasă. Nu doar că îl va ajuta să asocieze vizual cifra cu numărul de mărgele, însă acest tip de joc ajută și la exersarea abilităților motrice.

 

3. Modelare cu aluat

Puteți să adăugați în aluat coloranți sau sclipici. Fabricați împreună diferite decorațiuni pentru casă și veți vedea că copilului îi place să întoarcă aluatul pe toate părțile, să asambleze mai multe bucăți de aluat și să decupeze forme. Modelarea cu aluat este o activitate care dezvoltă motricitatea fină a mâinilor, a imaginației și a simțului tactil.

 

4. Sacul misterios

Acest joc permite testarea simțului tactil. În plus, pune la încercare dorința enormă a copilului de a descoperi ceva ascuns. Pentru asta avem nevoie de un sac de pânză în care introducem diferite obiecte de talii și materiale diferite. Copilul trebuie să bage mâna în sac fără să se uite înăuntru, eventual sacul se deschide atât cât să-i permită introducerea mâinii, apoi alege un obiect pe care trebuie să-l numească, după care îl scoate din sac și observă dacă a răspuns corect sau nu. Sacul misterios se poate folosi oricând, schimbând obiectele, propunând texturi diferite la atingere.

 

Sursa: delanoi2.com, montessorinature.com, kidmagia.ro

Share:

Articole recomandate