Când şi cum trebuie să înceapă copilul să înveţe o limbă străină
- 2015-11-25
- 8356
Un copil poate şi este indicat să înveţe o limbă străină de la o vârstă cât mai fragedă, spun specialiştii. Aşadar, părinţii care îşi pun micuţii de 2-3 ani să înveţe o limbă străină fac foarte bine, deoarece copiii sunt capabili de această activitate.
Cercetările au demonstrat că un copil care învață limba străină după vârsta de 10 ani este puțin probabil că o va vorbi vreodată ca un nativ. Copiii care învață să vorbească în altă limbă decât cea maternă vor avea performanțe școlare mai bune și abilitate crescută de a rezolva probleme.
Specialiștii consideră că învățarea unei limbi străine, în special engleza, este un "strict necesar" de cultură generală pentru oricine, dar mai ales pentru copii, în contextul în care, față de deceniile anterioare, granițele sunt deschise, iar oameni din țări diferite interacționează din ce în ce mai mult între ei sau chiar dezvoltă proiecte comune.
„Un copil poate să înceapă să vorbească o limbă străină de când începe să articuleze cuvinte în limba maternă. Capacitatea creierului de a recepta şi de a învăţa limbi străine este foarte mare la vârste mici. Aşadar, la vârsta de 2-3 ani, când achiziţionează limbajul matern, copilul poate învăţa, în paralel, şi o altă limbă. În plus, copiii au o capacitate surprinzătoare de a face distincţia între cele două limbi pe care le învaţă, deci 2-3 ani nu este o vârstă prea mică”, a declarat, pentrurealitatea.net, psihopedagogul Aurelia Stănculescu, directorul Centrului de Resurse şi Asistenţă Educaţională al Municipiului Bucureşti.
În procesul de învățare a unei limbi străine, întelegerea sensului unui cuvânt precede abilitatea de reproducere a acestuia. La 3 ani, copilul devine mai curios şi adulţii pot colabora cu el, pentru că vorbeşte şi începe să înţeleagă sensul cuvintelor, spun specialiştii. Însă părinţii trebuie să insiste, ca el să înceapă să articuleze şi într-o limbă străină.
Prin ce metodă învaţă copilul mai uşor o limbă străină
În opinia cercetătorilor, metoda cea mai eficientă de a ne învăța copiii o limbă străină este strâns legată de principiile de bază pentru învățarea limbii materne: prin încurajare continuă, repetare și asociere cu acțiunile și obiectele din jurul nostru.
Pedagogii şi psihologii au căzut de acord că, modul cel mai eficient ca un copil să înveţe o limbă străină este conversaţia. Totuşi, spun ei, metodele de învăţare diferă de la copil la copil, în funcţie de particularităţile de dezvoltarea ale fiecăruia şi de ritmul propriu de învăţare.
Trebuie să se vorbească "cu" copilul, nu "la" copil şi să se încurajeze acest proces natural prin afectivitate, susţinere, mediu plăcut, calm şi încredere, adaugă specialistul.
Vedeți AICI câteva metode despre cum îl poți învăța limba engleză pe cel mic.
Foto: huffpost.com