Influența desenelor animate asupra copiilor. Care sunt nocive pentru dezvoltarea lor?
- 2019-05-21
- 4912
Desenele animate sunt o atracție pentru copii. Ele sunt nemuritoare, nu îmbătrânesc niciodată, doar noi ne schimbăm. Dar să nu uităm un lucru, că cu cât mai mult copilul este prins în mrejele desenelor animate, cu atât este mai rău.
Desenele animate influențează, atât pozitiv, cât și negativ psihica copiilor. Acum acestea practic îi înlocuiesc copilului plimbările la aer liber, discuțiile cu părinții sau prietenii, cititul cărților sau a poveștilor. Personajele colorate din desenele animate formează lumea interioară a copiilor și ei nu mai deosebesc un desen animat de realitatea din jur.
Potrivit Academiei Americane de Cercetare pentru Copii: „Desenele animate în care violența este prezentă și ea pare reală și este nepedepsită, creează iluzia în psihica copiilor că acest fapt este corect și ei vor face exact așa”.
De exemplu, arhicunoscutele desene animate ruse din copilărie „Ну, погоди” sau cele americane „Tom and Jerry” în care personajele animate cad și nu simt deloc durere, se ridica de parcă nimic nu s-a întâmplat. Aceste căderi aduc doar râsul la copii, astfel ei pierd mila și compasiunea față de cei din jur.
Ce desene animate merită a fi vizionate?
Desenele animate sovietice, pe care noi le știm foarte bine, ne învață valorile familiei și stima pentru cei mai mari, chiar și personajele negative în final devin bune. De exemplu: „Чебурашкa и крокодил Генa”, „Бременскиe музыканты” sau „38 попугаев”.
Desenele animate occidentale prezintă o realitate mai crudă a vieții înconjurătoare, unde mereu are loc lupta pentru putere,în jur este mult rău și doar un mic grup de entuziaști pot salva lumea. De exemplu desenele animate americane „Omul-Păianjen” sau ” Rugrats”. Dar în același timp, desenul animat „Inima curajoasă” te învață altruismul și dragostea pentru familie.
Așa că nu există desene animate rele sau bune, nu trebuie să ne conducem de stereotipuri. Părinții trebuie singuri să analizeze desenele animate și să le ofere picilor lor cele mai potrivite exemple pentru formarea corectă.
Sfaturi pentru părinți
Copiilor cu vârsta până la 3 ani le este strict interzisă vizionarea televizorului și a desenelor animate. Imaginile televizate, în special scenele de violență, pot avea un impact semnificativ asupra sistemului nervos al copilului în viitor. În plus, vizionarea desenelor animate creează dependență, iar în absența măsurilor poate duce la probleme din spectrul autismul. Pentru ca un copil să crească sănătos și fericit, are nevoie de atenția constantă a părinților, de jocuri active, de plimbări în comun, de a citi cărți cu voce tare sau implicarea lui în treburile casei - toate acestea îl vor distrage de la televizor. Desenele animate nu trebuie să fie excluse din viața copilului, multe dintre ele fiind drăguțe, educative și inofensive. Aici sarcina mamei și a tatălui este selectarea atentă desenelor animate pentru copil și a timpul de vizionare, nu mai mult de 30 de minute pe zi.
Sursa:tikitoki.ru; zen.yandex.ru