De ce este recomandat copiilor să practice yoga de mici?

De ce este recomandat copiilor să practice yoga de mici?

În ultimul timp auzim tot mai mult că se vorbește de yoga și beneficiile care la aduce sănătății. Chiar dacă este percepută de unele persoane drept un cult sau o religie, yoga este mai degrabă un mod sănătos de viață, o știință  sacră,  milenară, care și-a demonstrat din plin valorile și eficaciența în transformarea personală, menținerea sănătății și a unui echilibru emoțional-mental.

Astăzi copiii sunt tot mai activi și mai afectați emoțional. Programul școlar încărcat, atitudini și emoții negative la școală, în familie sau afară. Lipsa atenție părinților (mulți fiind plecați peste hotare) și încadrarea în colectivități cu un comportament incorect, duc la creșterea unei generații nesănătoase. Din acest motiv, tot mai multe școli și centre sportive sau de dans întroduc yoga în programul copiilor, fiind o cale de a găsi echilibrul emoțional și de a comunica într-o atmosferă armonioasă cu cei mici, dar și cu adulții.

Beneficiile exercițiilor de yoga pentru copii:

  • Cunoaşterea corpului fizic;
  • Conştientizarea bogăţiei lumii înconjurătoare (plante, animale, oameni, munţi, ape etc.) Realizează că pot învăţa, prin observaţie, de la tot universul în complexitatea lui;
  • Dezvoltarea puterii, flexibilităţii, rezistenţei;
  • Dezvoltarea încrederii, atenţiei, voinței, capacităţii de concentrare, interacţiune socială, a înţelegerii şi acceptării celor cu care interacţionează;
  • Stimularea creativităţii, a exprimării de sine;
  • Însuşirea unor instrumente de gestionare a situaţiilor dificile.

De asemenea, mai multe probleme de sănătate pot fi corectate prin yoga:

  • disfuncţionalităţi ale sistemului respirator, digestiv, articular, osos, muscular;
  • ameliorarea dificultăţilor de ordin tactil (hipo/hiper senzitivitate);
  • problemele de comportament pot fi ajustate: deficitul de atenţie, de integrare, de socializare (disfuncţionalităţi comportamentale), stări anxioase.

Care este vârsta ideală pentru ca un copil să înceapă cursurile de yoga?

Niciodată nu este târziu, nici prea devreme. Pentru copiii de grădiniță, de la 3 ani, yoga poate să fie o activitate de calitate, în care să se regăsească mişcarea, povestea şi jocul, în care să însuşească postura corectă a corpului, în care să înveţe cât de importantă este respiraţia şi concentrarea, doar că aspectele mai profunde vor fi atinse mai târziu. Conștient copilul acceptă și înțelege începând cu vârsta de 6 ani, iată de ce grupele de formează după vârstă – copiii de 3-6 ani și altă categorie este grupul de 7 -14 ani.

Copiii nu vin des la yoga cu tot felul de răni sufletești sau probleme cu care se confruntă adulții. Corpul, inima, mintea și spiritul copilului sunt mai receptive decât ale adulților. Yoga le aduce copiilor niște avantaje de care se vor folosi la maturitate și îi vor ajuta să aiba încredere în ei, să se simtă puternici și să gestioneze stresul. Daca încă nu v-am convins cât de bune sunt orele de yoga pentru copii, atunci sunteți așteptați la Niagara Fitness Club ca să vedeți copii fericiți.

Antrenorul de yoga pentru copii de la Niagara Fitness Club, Tatiana Stîngaci, este unul dintre cei mai buni în domeniu, cu o experiență de 12 ani. Psiholog și profesor de sport, ea a ajutat zeci de copii și părinți să lupte cu stresul prin lecții de yoga.

Trăim într-o eră a stresului și a emoțiilor negative. Este foarte important să ajutăm copiii să-și poată stăpâni emoțiile și să se concentreze asupra lucrurilor și faptelor pozitive. Practicând yoga, cei mici învață să facă față greutăților și stărilor de stres. Și nu uitați, copiii învață să trăiască sănătos și corect urmând exemplul părinților. Așă că, vă aștept cu toată familia la Niagara Fitness Club ca să învățăm prin practicile yoga să fim cei mai buni”, a concluzionat Tatiana Stîngaci, antrenor yoga.

 

Republica Moldova

Or. Chișinău, str. Ghidighici 5,

(+373 22) 21 00 21; (+373 22) 71 97 14

069204867 (Tatiana Stîngaci)

Adaugă comentariu

Închide