Doctorul Komarovski recomandă înghețata pentru a trata durerile în gât
- 2016-12-12
- 81255
Pe 11 decembrie la Chișinău a fost organizată o întâlnire cu renumitul medic pediatru din Ucraina, Eugeniu Komarovski. La eveniment au participat sute de mămici care au avut posibilitatea de a adresa întrebări pe care le preocupă de mai multă vreme. Iată ce a spus pediatrul despre problema durerilor de gât la copiii.
Când trebuie de scos glandele, și când nu?
De multe ori, atunci când copiii se îmbolnăvesc foarte des și au dureri regulate în gât, părinții stau la îndoială, dacă să scoată glandele sau nu. Aceștia sunt nehotărâți deoarece, aud păreri diferite asupra acestui lucru, în timp ce unii medici recomandă scoaterea glandelor, alții interzic categoric.
Referitor la acest subiect au fost făcute diferite studii, pentru a clarifica dacă este bine sau nu. Iată ce spune Dr. Kmorovski:
Se recomandă scoaterea glandelor numai în cazurile când:
- acestea încurcă copilului să respire și să înghită;
- când copilul are foarte des dureri în gât și necesită tratamente cu antibiotice de 4-5 ori pe an;
- sunt infectate cu microbi care trăiesc pe glande, mai des întâlnit este microbul streptococ;
- când durerile în gât provoacă și dureri ale altor organe, cum ar fi: inima, rinichii etc.
În restul cazurilor nu este recomandat de a scoate glandele la copil.
De reținut! Copiii până la un an nu au glande, de aceea este total exclus ca copilul să fie diagnosticat cu Angină.
Durerile în gât
Prima întrebare care trebuie să și-o pună părinții atunci când presupun că cel mic are dureri în gât este: „Are copilul meu secreții nazale, sau nu?”
Dacă copilul are concomitent secreții nazale și dureri în gât atunci 99% este vorba despre o infecție virală respiratorie acută, care nu necesită tratament cu medicamente. Tot ceea ce trebuie să faceți este curățați nasul cu soluții saline, să îmbrăcați copilul cu ceva călduț, să-i dați să bea cât mai multe lichide și să vă asigurați că umiditatea în casă este între 40%-60%. Dacă urmați toate aceste sfaturi atunci cu siguranță peste 5 zile starea de sănătate a copilului va fi mult mai bună.
Atunci când pe copil îl doare gâtul, are temperatură ridicată, iar secreții nazale nu are, atunci situația este mult mai gravă. Cel mai probabil în așa cazuri este vorba despre o infecție bacteriană acută (Angina, de ex.), care este provocată de microbul streptococ, care poate fi tratat doar cu antibiotice.
Recomandări de la Dr. Komarovsky:
- Dați-i copilului mereu să bea băuturi reci. Atunci când părinții dau copilului să bea doar băuturi calde, probabilitatea acestuia de a se îmbolnăvi este mult mai mare.
- Dați-i copilului să mănânce înghețată. Pentru început se ia o linguriță mică cu înghețată, se ține 30-40 de secunde în gură, după care se înghite. A doua zi, tot în același fel, se ia câte o linguriță de 3 ori pe zi, iar în a treia zi câte 2 lingurițe de 3 ori pe zi, și tot așa în continuare măriți porțiile. Se vor reduce astfel răcelile și durerile de gât.
- Dați-i copilului să bea suc cu gheață sau apă cu gheață. Procedați la fel ca și în cazul înghețatei. În așa copilul se va îmbolnăvi mult mai rar.
- Atunci când copilul are febră, este absolut necesar ca acesta să consume lichide. În cazul când micuțul refuză categoric să bea orice băutură, iar febra nu scade nicidecum, încercați să-i dați Coca-Cola, o să o accepte cu plăcere - este recomandarea doctorului Komarovsky. În așa fel copilul va fi, cât de cât, hidratat și în plus va primi și o doză mare de glucide (și energie). Decât să duci copilul la spital pentru perfuzie (pentru că atunci când are febră, pierde o mare parte din lichide și trebuie să o suplinească), dă-i un pic de Coca-Cola, Limonadă sau orice alt lichid, care îi place (cu excepția alcoolului). Atenție! Această recomandare este indicată copiilor cu vârsta mai mare de 2 ani, și doar în cazul în care aceștia, în timp ce au febră, refuză categoric să consume lichide pentru a se hidrata.